Tristan Tulen tijdens de Europese spelen van 2023
NOS SportAangepast

Schermer Tulen pakt laatste kans en plaatst zich voor Spelen: 'Daar zijn medaillekansen'

Degenschermer Tristan Tulen heeft zich bij zijn laatste kans geplaatst voor de Olympische Spelen in Parijs. De 32-jarige Brabander won op het olympisch kwalificatietoernooi in Luxemburg in de finale met 15-6 van de Portugees Miguel Frazao.

Alleen de winnaar van het toernooi met 31 deelnemers verdiende een olympisch ticket.

"Daarom was het ontzettend spannend vandaag", laat Tulen weten bij NOS Langs de Lijn. "De beste schermer uit elk land, die nog niet gekwalificeerd was, kwam hier. Iedereen was daardoor een tikkeltje nerveuzer dan normaal. Het is hartstikke mooi dat ik dat ticket kon meenemen."

Favoriet voor de winst

Hoewel Tulen wel een van de favorieten was voor de winst op het OKT, was het niet zeker dat hij zomaar even zou winnen.

"Ik verloor namelijk vorige maand nog van Frazao tijdens de Grand Prix in Boedapest. Toen hebben we geëvalueerd wat er niet goed ging en nu win ik hem met 15-6. Geweldig dat het dan op het juiste moment lukt."

Helemaal omdat de schermer uit Den Bosch al 32 jaar oud is. De Spelen komen nu op het juiste moment. "Het was niet nu of nooit, maar als het dan toch moet gebeuren, gebeurt het nu wel op de perfecte leeftijd."

'Medaillekansen op de Spelen'

Tulen pakte vorig jaar ten koste van Frazao goud op de Europese Spelen in Krakau en in 2022 pakte hij zilver op de EK in Antalya. Nu wil hij zich komende zomer weer van zijn beste kant laten zien.

"Als je als Europeaan naar de Spelen gaat, dan zijn er automatisch medaillekansen. Als ik de eerste twee rondes win, ga je al richting een plak."

Maar er is één nadeel. "Het schermen in Nederland natuurlijk een kleine sport. Ik probeer altijd zoveel mogelijk tijd vrij te maken om te trainen, dat blijft lastig. Je neemt het toch als Nederlandse prof altijd op tegen de grote landen. Maar er kan van alles gebeuren."

Schermer Tulen (32) naar Olympische Spelen na 'ultiem zenuwachtige wedstrijd'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl