NOS NieuwsAangepast

Philips schikt voor 1,1 miljard dollar in de VS vanwege slaapapneu-apparaten

Philips heeft in de Verenigde Staten een schikking getroffen voor 1,1 miljard dollar vanwege problemen met slaapapneu-apparaten. Dat meldt het bedrijf bij het bekendmaken van de resultaten van het eerste kwartaal.

Het gaat om patiënten die vergoeding voor letselschade hadden geëist in de Verenigde Staten. Die patiënten zeggen ziek te zijn geworden van het gebruik van de slaapapneu-apparaten. Daarnaast gaat het over patiënten die geld eisen voor medische controle voor eventuele toekomstige gezondheidsklachten.

'Geen schuld'

Philips benadrukt dat het hiermee geen schuld erkent. Het bedrijf geeft niet toe dat de medische problemen een gevolg zijn van het gebruik van de slaapapneu-apparaten. Uit onderzoek van Philips tot nu toe zou blijken dat gebruik van de machines niet zou leiden tot noemenswaardige gezondheidsrisico's. Het bedrijf zegt wel de eventuele zorgen van patiënten hierover te betreuren.

Bestuursvoorzitter Roy Jakobs noemt de schikking een significante mijlpaal. Philips koos voor deze schikking om een eind te maken aan alle onduidelijkheid rondom de gevolgen van lopende juridische zaken in de Verenigde Staten.

Beleggers reageren positief op het nieuws: het aandeel stijgt maandagochtend met 33 procent op de beurs.

Verlies

De schikking betekent voor de financiën van het bedrijf dat ze dit kwartaal 982 miljoen euro opzij moesten zetten. Philips maakt dit kwartaal daardoor onderaan de streep een verlies van 998 miljoen euro. De daadwerkelijke betaling van de schikking volgt in 2025.

Het bedrijf maakt ook een overeenkomst met verzekeraars bekend. Die keren 540 miljoen euro uit aan Philips voor aansprakelijkheidsclaims.

In juni 2021 riep Philips slaapapneu-apparaten terug vanwege mogelijke gezondheidsrisico's. Schuimdeeltjes in de apparaten konden loskomen waardoor patiënten die konden inademen.

Vorig jaar trof Philips al een schikking in de Verenigde Staten, maar die ging over economische schade die klanten claimden omdat het apparaat dat ze hadden gekocht niet voldeed aan hun eisen. Daarvoor zette het bedrijf toen 575 miljoen euro opzij.

Nederland

Ook in Nederland zijn gebruikers naar de rechter gestapt. Het gaat hier om zo'n 1000 patiënten, waaronder mensen die denken ziek te zijn geworden door de machines en mensen die niet ziek zijn maar wel de lange termijnrisico's willen weten.

"Deze schikking laat wel zien dat Philips in de Verenigde Staten ziet dat er iets moet worden rechtgezet en verantwoordelijkheid neemt", zegt hun advocaat Mark de Hek.

In Nederland lopen nog geen concrete gesprekken over een schikking. "Wat precies de risico's zijn van de apparaten is nog niet duidelijk", zegt De Hek. "Wij willen dat de onderzoeken van Philips worden afgerond en gecontroleerd door een onafhankelijke partij. Pas als we duidelijkheid hebben over de gezondheidsrisico's kunnen we gaan praten over een schikking."

Eerder ging de NOS langs bij Hans, die met een apneu-apparaat van Philips slaapt:

Hans slaapt met een apneu-apparaat van Philips: 'Het is kiezen tussen twee kwaden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl