Pleuni Cornelisse op de EK in Zagreb
NOS Sport

Nederlandse judoka's niet in buurt van medailles op eerste dag EK judo

Judoka's Julie Beurskens en Pleuni Cornelisse hebben op de EK in Zagreb geen succes behaald in de klasse -57 kg. Ook Naomi van Krevel (-52 kg) werd voortijdig uitgeschakeld.

In de klasse tot 57 kilogram verloor Beurskens van Pauline Starke, de nummer 12 van de wereld. De Duitse judoka won met ippon. Ook Cornelisse verloor van een Duitse. In de strijd om een plek in de kwartfinales was ze de mindere van Seija Ballhaus (IJF-20).

Van Krevel wist ook niet voor een medaille te zorgen. In de tweede ronde dolf de 23-jarige judoka het onderspit tegen de 18 plekken hoger gerankte Spaanse Ariane Toro (IJF-12), die haar met twee keer waza-ari klopte.

Europese titel naar Russin en Kosovaarse

In de lichtste klasse (-48) veroverde de Russin Kristina Doedina de Europese titel. In de finale nam ze een aanval van Blandine Pont over en vloerde ze de Française met een beenhaak.

Olympisch kampioene Distria Krasniqi was de sterkste in de klasse -52 kg. In de finale bleek de Italiaanse Odette Giuffrida, die vier van de negen eerdere duels met de Kosovaarse gewonnen had, bijzonder taai. In de extra tijd maakte Krasniqi met een verrassende overname (waza-ari) de golden score.

De Oekraïense Darja Bilodid won voor de derde keer (na 2017 en 2019) goud. Kaja Kajzer (Slo) kreeg in de -57 kg-finale in de golden score haar derde shido.

Ook mannen eruit

Bij de mannen sneuvelde Emiel Jaring direct. De 24-jarige Jaring moest in de gewichtsklasse tot 60 kilogram zijn meerdere erkennen in de Israëliër Ariel Shulman (IJF-51). Jaring, de nummer 45 van de wereld, kwam eerst al een waza-ari achter en werd vervolgens op zijn rug gegooid door Shulman.

Emiel Jaring

Aanvankelijk zou met Tornike Tsjakadoea nog een Nederlander in de klasse tot 60 kg in actie komen. De mondiale nummer 20 kwam echter niet door de weging en werd uitgesloten. Het goud was voor Francisco Garrigos. De Spanjaard nam in de finale Balabaj Agchajev (Azerbeidzjan) in de houdgreep en pakte zijn derde Europese titel.

Spectaculaire finale Margvelasjvili

Vazja Margvelasjvili veroverde in de klasse -66 kg in een spectaculaire finale zijn tweede Europese titel. De 30-jarige Georgiër, die ook in 2006 de beste van Europa was, liet zich bijna verrassen door de jonge Turk Muhammed Demirel (IJF-38). Die kwam met waza-ari voor, waarna Margvelasjvili met twee keer waza-ari (ippon) alsnog als winnaar van de mat stapte.

Bij de laatste score gingen beiden na een omstrengeling vrijwel gelijktijdig naar de mat. Het was lastig te zien, maar Margvelasjvili kreeg de score toegekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl