Willem II-speler Nick Doodeman na zijn 1-0 tegen FC Groningen
NOS Voetbal

Eerste divisie nadert climax: Willem II, Roda en Groningen strijden om promotie

De promotiestrijd in de Keuken Kampioen Divisie nadert zijn climax. Vanavond kunnen er al beslissingen vallen in de voorlaatste competitieronde. Willem II (75 punten), Roda JC (72 punten) en FC Groningen (71 punten) zijn allen nog in de race voor directe promotie. Wat zijn de mogelijke scenario's?

Willem II op herkansing

Plek één en twee betekenen rechtstreekse promotie. Koploper Willem II miste vorige week de eerste kans om directe promotie alvast veilig te stellen. De Tilburgers moesten winnen van nummer drie FC Groningen, maar kwamen in eigen huis niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Willem II kan vanavond alsnog definitief terugkeren op het hoogste niveau, waaruit ze in 2022 degradeerden. Als het niet verliest bij FC Dordrecht, dan is promotie een feit. Anders volgt volgende week een herkansing in de thuiswedstrijd tegen het laaggeplaatste Telstar. In dat geval geldt ook weer: winnen of gelijkspelen is voldoende.

Stand eerste divisie per 29-4

Nummer twee Roda JC speelt vanavond tegen SC Cambuur en kan alléén directe promotie alvast veiligstellen als het zelf wint en nummer drie FC Groningen tegelijkertijd verliest van het laaggeplaatste Telstar. Anders volgt de beslissing hoe dan ook in de laatste speelronde, in een onderling duel met concurrent Groningen.

Marvin Peersman (FC Groningen) probeert Arjan van der Heide (Roda JC) te stoppen

FC Dordrecht volgt op de ranglijst direct achter de top drie en zal promotie naar de eredivisie zeer waarschijnlijk via de play-offs moeten veiligstellen. Vanavond speelt het dus tegen koploper Willem II, in de laatste speelronde gaat de ploeg op bezoek bij Jong FC Utrecht.

De winnaar van de play-offs verdient een ticket voor het hoogste niveau. ADO Den Haag en De Graafschap zijn, net als Dordrecht, op basis van hun plek in het eindklassement al verzekerd van de play-offs, terwijl NAC Breda het toegangsbewijs bijna binnen heeft.

Het virtuele speelschema van de play-offs

Met een achtste plek bezet Jong AZ momenteel de laatste plek die recht geeft op de play-offs. Maar omdat beloftenteams niet mogen promoveren naar de eredivisie, komt het vorig seizoen gedegradeerde FC Emmen als nummer negen ook nog in aanmerking. De Drentenaren worden echter op de hielen gezeten door MVV, dat tiende staat.

De eerste ronde van de play-offs staat ingepland op maandag 13 mei. De returns van de eerste duels zijn in het weekend daarop.

De halve finales, waarbij de nummer zestien van de eredivisie instroomt, worden op 21 en 25 mei afgewerkt. De eerste wedstrijd in de finale is op 28 mei, de return op 2 juni.

Roda JC-trainer Bas Sibum over de waarde van een mogelijke promotie van zijn ploeg naar de eredivisie:

'Niemand praat over Kerkrade als Roda niet bestaat'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl