Grote brand in Oss
NOS Nieuws

Brand in Oss na 28 uur onder controle, 'gecontroleerd uitbranden'

De brand bij het distributiecentrum in Oss in na ruim 28 uur onder controle. De brand is nog niet helemaal uit, maar de brandweer laat het pand gecontroleerd uitbranden zonder te blussen, meldt de Veiligheidsregio Brabant-Noord. De naastgelegen gebouwen zijn gespaard gebleven.

De brand brak vrijdagochtend rond 04.30 uit in het distributiecentrum van 300 bij 150 meter en werd sindsdien alleen maar groter. Gisterenavond rond 23.00 uur waren er zo'n 250 brandweerlieden uit de hele regio gekomen om te helpen blussen.

Dat ging niet makkelijk, omdat de brandhaard zich in de koelcel bevond. Daardoor kon bluswater bevriezen en was het voor de hulpdiensten moeilijker om het werk te kunnen doen, ook omdat het glad was. "Het was vanwege de koelcel -20 op sommige plekken binnen. Daardoor veranderde het water in een grote ijsbaan", vertelt een woordvoerder van de Veiligheidsregio in het NOS Radio 1 Journaal.

De vlammen sloegen uit het dak van de loods:

Grote brand in distributiecentrum Oss

Volgens Omroep Brabant, die met de gemeente sprak, is er in het gebied nog wel wat rookoverlast, vooral in een aantal straten rondom de loods. De gemeente adviseert nog uit dat gebied te blijven, al is de verwachting dat de rook snel wegtrekt nu er niet meer wordt geblust.

Vijf mensen die rondom de loods wonen, moesten afgelopen nacht elders doorbrengen. Ze werden ondergebracht bij familie of hotels. Omdat de rookrichting vanwege de wind nog wel kan veranderen, mogen zij nog niet naar huis.

Bij de brand zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen, meldt de Veiligheidsregio. Wel zijn er deeltjes van zonnepanelen, waaronder stukjes glas, in de buurt te vinden. De deeltjes zijn met de rook meegedreven over de buurt en komen als roetdeeltjes weer neer, mogelijk in tuinen en op voetbalvelden.

"Ze zijn niet gevaarlijk, maar het is wel goed om handschoenen aan te trekken voordat ze op worden geraapt", aldus de woordvoerder van de Veiligheidsregio. Grotere delen moeten wel bij de gemeente gemeld worden, zodat ze opgehaald kunnen worden, aldus de regionale omroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl