Vreugde in de kleedkamer bij PSV
NOS Voetbal

De Jong, Veerman-Schouten en het Bosz-effect: zes pijlers onder landstitel PSV

Wat maakt dit PSV zo goed? Het hele seizoen waren de Eindhovenaren ongenaakbaar in de eredivisie en uiteindelijk was het niet de vraag óf, maar wanneer ze de titel zouden pakken. PSV heeft vanmiddag (12.15 uur) aan een gelijkspel tegen Sparta genoeg voor de 25ste landstitel.

Van Luuk de Jong en de Stars and Stripes tot het Peter Bosz-effect: de zes pijlers onder het successeizoen.

De Jong in de vorm van zijn leven

Dit seizoen kon je niet om Luuk de Jong heen. De kopsterke spits was aanvoerder, topscorer en assistkoning ineen. Bijna ongemerkt werkte hij zichzelf de top tien van het all-time klassement van eredivisietopscorers in.

De Jong was beter dan ooit. Dat hij kan scoren, hij maakte dit eredivisieseizoen al 27 goals, wisten we. Maar op zijn 33ste voegde de spits daar een berg assists aan toe. En daar zaten enkele beauty's bij.

De Jong: assistkoning van dit eredivisieseizoen

In totaal was De Jong liefst veertien keer aangever bij een goal van een ploeggenoot, het meest van alle eredivisiespelers. Joey Veerman, die bij PSV de hoekschoppen neemt, volgt met dertien assists.

Complementair middenveld

Met Veerman is de helft van de volgende pijler genoemd. De Volendamse middenvelder vormde dit seizoen met Jerdy Schouten een onvermurwbaar blok op het middenveld.

Veerman strooide met passes en levensgevaarlijke corners. Een veelzeggende statistiek: Veerman creëerde dit eredivisieseizoen 114 kansen, waarmee hij mijlenver voorloopt op de volgende op de lijst (PEC Zwolle-speler Younes Namli, 69).

Vreugde bij Joey Veerman

Naast hem werd er defensieve zekerheid geboden door Schouten, die een kameleon bleek. Hij kwam als middenvelder over van het Italiaanse Bologna, maar bleek net zo goed als centrumverdediger uit de voeten te kunnen. In vrijwel alle grote wedstrijden in de eerste seizoenshelft deed trainer Peter Bosz achterin een beroep op Schouten, die daar probleemloos meedraaide.

Amerikaans gezelschap

PSV had dit seizoen een opvallend Amerikaans karakter. Dat is mede te danken aan Earnest Stewart, de technisch directeur met een Amerikaans paspoort. Hij haalde met Sergiño Dest, Ricardo Pepi en Malik Tillman drie internationals van de Verenigde Staten binnen.

Van hen maakte de van Barcelona gehuurde Dest het meest indruk. De multifunctionele vleugelverdediger, die onlangs zwaar geblesseerd raakte, fungeerde in balbezit vaak als extra aanvaller. Zijn drive naar voren en verbluffende techniek gaven PSV een extra wapen.

Malik Tillman, met links van hem Sergiño Dest

Bayern München-huurling Tillman deed het ook prima, maar had even tijd nodig om zich te onderscheiden. Pepi moet het in de schaduw van De Jong vooral met invalbeurten doen, maar was dit seizoen meermaals het goudhaantje. Denk bijvoorbeeld aan zijn kopgoal tegen Sevilla, die PSV naar de knock-outfase van de Champions League bracht.

Benítez, de beste PSV-goalie sinds Gomes

In zijn eerste jaar werd doelman Walter Benítez nogal eens bekritiseerd, maar dit seizoen verdween de scepsis. De Argentijn stond er op de momenten dat het moest en hield alleen al in de eredivisie achttien keer de nul. Veruit het meest van alle keepers in de competitie.

Benítez wordt alom geprezen als de beste PSV-doelman sinds Heurelho Gomes. Heel vreemd is dat niet. Wie was de laatste sluitpost van de Eindhovenaren die achttien clean sheets noteerde in een eredivisieseizoen? Juist, de illustere Braziliaan.

Walter Benítez

Nu wordt de 31-jarige Benítez voor het eerst in zijn loopbaan landskampioen, speelde hij zich met zijn clean sheets in de geschiedenisboeken en maakte hij in maart zijn debuut voor het Argentijnse elftal.

Vleugelflitsers

Voorafgaand aan het eredivisieseizoen werden er wat wenkbrauwen opgetrokken: had PSV niet te veel buitenspelers in huis met onder meer Johan Bakayoko, Noa Lang, Hirving Lozano en Yorbe Vertessen? Achteraf gezien luidt het antwoord: nee. De Eindhovenaren hadden iedereen nodig.

Lang kon door blessureleed niet alles laten zien en Lozano maakte buiten een hattrick tegen Ajax geen verpletterende indruk. Het was vooral Bakayoko die de show stal. De Belg maakte enkele fenomenale goals in de eredivisie, maar was ook op Europees niveau bijvoorbeeld goed voor vijf assists. Hij lijkt klaar voor de top.

Daarnaast profileerde de eerder genoemde Dest zich ook als extra buitenspeler. Handig voor trainer Bosz, die in de winterstop Vertessen kwijtraakte aan het Duitse Union Berlin.

Bosz-effect

Een jaar geleden zag het er niet naar uit dat Peter Bosz dit seizoen met PSV kampioen zou worden. De Eindhovenaren hadden immers net de beker gewonnen onder leiding van Ruud van Nistelrooij, die op zijn plek leek te zitten. Maar toen ontplofte er plots een bommetje en legde Van Nistelrooij na speelronde 33 zijn taken neer.

Peter Bosz wordt op handen gedragen in Eindhoven

Bosz was vanaf het eerste moment de topkandidaat voor Van Nistelrooijs opvolging en de liefde bleek wederzijds. De sinds zijn ontslag bij Olympique Lyonnais in oktober 2022 clubloze coach maakte de hele voorbereiding mee en kon geduldig schaven aan zijn ploeg.

Met succes. Veel beter had het seizoen van PSV niet kunnen lopen. Los van de resultaten was ook het spel vaak van hoog niveau. Het publiek in het Philips Stadion werd verwend met snelle counters, mooie aanvallen en een stortvloed aan goals. En dat was voor een groot deel te danken aan Bosz, die voor het eerst in zijn trainerscarrière landskampioen wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl