Giro-blog
NOS WielrennenAangepast

Pogacar rijdt tijdens slotklim naar Oropa weg en pakt roze trui: 'Dit was mijn droom'

liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op hier in Oropa. Morgen volgt de derde etappe van de Giro en die is overwegend vlak en daarom vermoedelijk een prooi voor het sprintersgilde.

De start is in Novara, de stad waar halverwege de negentiende eeuw ene Gaspara Campari een bitter aperitiefje ontwikkelde, en de finish ligt 166 kilometer verderop in Fossano.

De start is rond 13.10 uur, de finish wordt rond 17.15 uur verwacht. En wij zijn er weer de hele dag bij met een liveblog. Ciao!

Pogacar: 'Mijn droom was de roze trui'

Tadej Pogacar is uiteraard in zijn nopjes met de ritzege en de roze trui. "Het was een van mijn dromen om ook een etappe in de Giro te winnen, na mijn ritzeges in de Tour en de Vuelta", zei de Sloveen. "Dat hebben niet veel renners voor elkaar gekregen, het is een big thing in het wielrennen en ik heb het altijd in gedachten gehad."

Vlak voor de slotklim ging Pogacar nog ongelukkig onderuit, maar daar had hij niet veel last van. "Nee, ik was niet echt in paniek. Ik bleef kalm en er was niets ernstigs aan de hand."

Hoewel hij voor de start zei misschien wel helemaal niet te zullen aanvallen, had hij wel degelijk een aanvalsplan, bekende hij: "We wilden tussen 4,5 en 3,5 kilometer van de top aanvallen. Maar ik ken de klim niet echt. Onze hele ploeg heeft het goed gedaan. Mijn droom was de roze trui. Nu kan ik de komende dagen een beetje ontspannen."

Tadej Pogacar viert een feestje in de roze trui

Algemeen klassement

En zo staat het er dan voor na twee etappes. Pogacar grijpt de macht in de Giro en heeft 45 seconden voorsprong op Thomas en Martinez.

De beste Nederlander in het klassement is Thymen Arensman, die ook vandaag tijd verloor. Hij staat 33ste op 4.07 van de roze trui.

Uitslag tweede etappe

POGACAR WINT IN OROPA

Jawel, Pogacar wint de tweede etappe en is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Op 26 seconden komt Martinez als tweede over de finish. Thomas is de nummer drie.

Pogacar grijpt de macht in tweede Giro-etappe en pakt roze trui

Nog 1 km | Pogacar naar het roze

Pogacar is er bijna en kan straks de roze trui gaan aantrekken. Met een indrukwekkende demarrage op het laatste stuk heeft de Sloveen iedereen achter zich gelaten.

Nog 3 km | Pogacar alleen

Pogacar doet wat iedereen van hem verwachtte. De Sloveen soleert naar boven en heeft 24 seconden voorsprong op het duo O'Connor en Thomas. Het groepje met de roze trui van Narváez volgt op een kleine minuut.

Tadej Pogacar rijdt weg van de rest

Nog 5 km | Pogacar valt aan!

Het moment waarvan je wist dat het zou komen is eindelijk hier: Pogacar valt aan, O'Connor kan eventjes in zijn wiel blijven, maar dan is het gebeurd.

Pogacar rijdt alleen op kop.

Nog 6 km | De slotklim naar Oropa

Het avontuur van Piccolo is voorbij, en het peloton wordt tijdens de slotklim naar Oropa (met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2 procent) allengs kleiner.

Quintana heeft al moeten lossen, Arensman hangt er met de nodige moeite nog aan.

Nog 9 km | De slotklim naar Oropa

Welkom in Oropa! De slotklim is begonnen, met Piccolo nog altijd in zijn eentje vooraan, met op 44 seconden het peloton.

Pogacar is door twee ploeggenoten razendsnel teruggebracht in de grote groep.

Voor de liefhebbers: nog 1 keer kijken naar de enige keer (tot nu toe) dat een niet-Italiaan won in Oropa:

2017: Dumoulin rijdt naar zege in Oropa

Nog 11 km | Pogacar valt

Wat een vervelend moment voor Pogacar: de Sloveen rijdt lek, gaat voorzichtig door een bocht en glijdt weg.

Geërgerd steekt hij de armen in de lucht, maar de topfavoriet kan verder. Hij rijdt nu wel 25 seconden achter het peloton, dat geen genade kent en hard doorrijdt.

Tadej Pogacar komt ten val, maar kan verder

Nog 12 km | Piccolo alleen

En toen was er nog maar één: alleen Piccolo rijdt nog vooraan de koers, alle andere Italianen zijn inmiddels teruggekeerd in het peloton, dat op een achterstand van 1.40 rijdt.

Piccolo is inmiddels gearriveerd bij de tussensprint in Biella.

Vollering na indrukwekkende Vuelta-winst: 'Moest mijn kant op vallen'

Bekijk een interview met Vuelta-winnares Demi Vollering!

Vollering na indrukwekkende Vuelta-winst: 'Moest mijn kant op vallen'

Nog 21 km | UAE wacht af

Bais is tijdens de klim naar Nelva opgeslokt door het peloton, Scaroni en Marcellusi zijn nog over als directe achtervolgers van koploper Piccolo.

Het Italiaanse duo rijdt op ruim een minuut van Piccolo, het peloton op bijna twee minuten.

In dat peloton houdt UAE zich nog op de vlakte. Het wachten is - vermoedelijk en hopelijk - op spektakel tijdens de slotklim naar Oropa.

Terugkijken: de samenvatting van de slotetappe van La Vuelta Femenina

Vollering klasse apart in Vuelta Femenina

Nog 28 km | Fiorelli met de witte vlag

Voor Fiorelli zit de werkdag erop. De Italiaan heeft de paarse trui binnen, zwaait met de witte vlag en laat zich terugzakken uit de achtervolgende groep.

Bais, Scaroni en Marcellusi blijven over in de achtervolging, op anderhalve minuut van koploper Piccolo, terwijl de renners een brug passeren waar bungeejumpers met roze linten vanaf springen.

Het peloton met alle favorieten volgt op 2,5 minuut.

Nog 40 km | Piccolo op kop, Valter valt

Koploper Piccolo begint als eerste aan de voorlaatste klim van de dag, de Oasi Zegna, 5,5 kilometer lang à 5,6 kilometer, van de derde categorie.

Op 45 seconden volgen zijn vier voormalige vluchtgenoten, het peloton op 2.36.

In dat peloton zagen we net weer een valpartij, met Visma-renner Valter als voornaamste slachtoffer. De kampioen van Hongarije, die in het klassement op 10 seconden van de roze trui staat, wordt opgewacht door twee ploeggenoten en teruggebracht naar het peloton.

Jhonatan Navráez in het roze onderweg in de tweede etappe

Nog 46 km | Fiorelli als eerste boven

In zijn paarse puntentrui is Fiorelli ook als eerste boven op de eerste gecategoriseerde klim van de dag, in Crocemosso. Hij heeft de puntentrui nu ook echt om de schouders.

In de afdaling laat Piccolo zijn vier landgenoten achter zich. De Italiaan probeert het alleen.

Nog 63 km | Valpartij met Kooij

Ineens is er een valpartij in het peloton bij het passeren van een rotonde. Het ziet eruit als een onbenullige valpartij met vier man. Een van de slachtoffers is Olav Kooij van Visma-Lease a Bike.

Kooij heeft een scheur in zijn broek, maar kan wel weer vrij vlot opstappen. Eddie Dunbar strompelt wat moeizaam naar zijn fiets, maar ook hij vervolgt de Giro.

Nog 65 km | Tussensprint in Valdengo

De tussensprint in Valdengo leverde totaal geen spektakel op. Zonder enige bovenmatige inspanning reed Fiorelli als eerste over de streep.

De Italiaan is reeds in bezit van de paarse puntentrui, maar hij mocht hem alleen dragen omdat Narváez reeds de roze trui en Calmejane de bergtrui om de schouders heeft. Met de 12 punten die Fiorelli nu pakt, heeft hij de puntentrui virtueel nu echt in bezit.

In het peloton wordt even later wel serieus gesprint om de overgebleven 3, 2 en 1 punten. Groves wint de sprint, voor onze landgenoot Kooij.

De voorsprong van de vijf vluchters is inmiddels teruggelopen naar ruim 2 minuten.

Nog 80 km | Minuutje eraf

UAE, de ploeg van Pogacar, heeft het een tijdje aangekeken maar voert het tempo nu een beetje op. De mannen melden zich vooraan het peloton en van de voorsprong van het Italiaanse kwintet gaat al snel een minuutje af.

Over ruim 10 kilometer zijn we in Valdengo en daar ligt de streep van de eerste tussensprint van vandaag.

Nog 97 km | Thomas is blij dat zijn vader niet weet hoe Twitter werkt

Met Jhonatan Navráez in het roze is het logisch dat zijn ploeg Ineos de koers probeert te controleren. En dat beaamde Geraint Thomas voor de start van de tweede etappe.

"Dat hoort ook wel, met de leiderstrui in de ploeg", zei de Welshman tegen onze Eurosport-collega's. "Maar dat wil niet zeggen dat we de etappe ook gaan winnen."

Thomas ging ook in op de dreun na het grote tijdverlies van ploeggenoot Arensman. "Het is niet ideaal, maar er zijn nog twintig etappes. Het was een van die dagen die iedereen wel heeft in een grote ronde", relativeerde Thomas.

De Brit werd ook gevraagd naar de reactie van de vader van Arensman, die een (inmiddels verwijderd) kritisch bericht over de ploeg verstuurde via X. "Ach, het is zijn vader, die is beschermend en emotioneel betrokken. Ik ben blij dat mijn vader niet weet hoe Twitter werkt."

Geraint Thomas knuffelt Jhonatan Navráez na diens ritzege gisteren

Nog 105 km | Wel prima zo

Het Italiaanse vijftal op kop werkt goed samen, terwijl Ineos en UAE het in het peloton voorlopig allemaal wel prima vinden zo.

En zo peddelen we allemaal rustig voort naar het eerste klimmetje van de dag, met een voorsprong voor de kopgroep die is opgelopen tot 4,5 minuut.

Nog 115 km | Wanneer valt Pogacar aan?

Tadej Pogacar had misschien gehoopt de Giro gisteren af te trappen met de roze trui, maar hij staat op 6 seconden derde in het klassement. Vandaag is er een nieuwe kans. "We zullen zien hoe iedereen ervoor staat", zei de Sloveense favoriet voor de start van de tweede etappe.

Pogacar kreeg van onze Eurosport-collega's ook de onvermijdelijke vraag: wanneer ga je vandaag aanvallen?

"Misschien wel helemaal niet", aldus Pogacar. "We moeten zien hoe het loopt. Het is pas de tweede etappe en de Giro is drie weken lang. De komende dagen lijken wat rustiger te zijn, maar misschien doet de mogelijkheid zich vandaag voor."

Tadej Pogacar voor de start van de tweede etappe

Terugkijken: Vollering wint slotrit en de Vuelta

Vollering soleert naar winst in laatste etappe Vuelta

Nog 123 km | Status quo in de Giro

De vijf Italianen rijden uiteraard nog op kop, met een kleine vier minuten voorsprong op het peloton. Deze situatie houden we nog wel even.

Piccolo, die in het klassement 1.07 achterstand heeft op Narváez, rijdt virtueel in het roze.

La Vuelta | Laatste km, daar gaat ze!

Demi Vollering zet de kroon op haar Vuelta-werk, wint de slotetappe en dus ook de Ronde van Spanje!

Évita Muzic komt op 0.29 als tweede over de finish in de slotrit, Riejanne Markus wordt op 0.33 derde.

Demi Vollering wint de Vuelta

Giro | Nog 141 km, vijf Italianen

De komende uren zitten we wel aan het Italiaanse kwintet op kop vast. De vijf hebben inmiddels al bijna vier minuten voorsprong op het peloton.

Van de vijf staat de 1,81 meter lange Piccolo er het beste voor in het klassement, hij staat op 1.07 van de roze trui van Narváez.

La Vuelta | Nog 5 km, Vollering in de aanval

Ach, waarom niet? Klassementsleidster Vollering gaat er alleen vandoor op de slotklim en pakt al snel een halve minuut op een groepje met concurrente Markus en 40 seconden op Longo Borghini.

Het moet wel heel heel raar lopen wil Vollering straks niet de Vuelta winnen.

Giro | Nog 153 km, een nieuwe groep

De eerder genoemde groep van zes heeft het niet gered. Een aantal ploegen in het peloton was niet tevreden over de samenstelling. Na enkele schermutselingen is er nu een nieuwe groep ontstaan, van vijf man, met 45 seconden voorsprong.

Het is niet bepaald een gemêleerd gezelschap. Het zijn vijf Italianen: Scaroni, Piccolo, Bais, Fiorelli en Marcellusi.

La Vuelta | Nog 9 km, Vollering onderweg naar eindzege?

De dappere Swinkels ziet haar voorsprong tijdens de slotklim langzaam verdwijnen, ook haar kleurrijke bergtrui kan haar niet helpen. Sterker nog: ze wordt nu opgeslokt door de groep met favorieten.

Rodetruidraagster Vollering rijdt op het oog ontspannen mee in die groep en lijkt op deze manier onderweg naar de eindzege.

Andiamo! | Officiële start

De tweede etappe is officieel begonnen na het wapperen van de vlag door koersdirecteur Mauro Vegni, en in recordsnelheid lijkt er een vlucht van de dag gevormd.

Binnen enkele seconden is er al een groep van zes renners weg. We gaan eens even kijken welke zes dat zijn. We zien in ieder geval Filippo Fiorelli.

La Vuelta | Nog 14 km, Swinkels alleen op kop

In Spanje hebben we in de tussentijd een nieuwe koploper. Met de slotklim voor de boeg rijdt UAE-renster Karlijn Swinkels alleen vooraan, met ruim een minuut voorsprong op het groepje met favorieten, onder wie rodetruidraagster Vollering.

Vollering heeft in het algemeen klassement 52 seconden voorsprong op Longo Borghini en 1.14 op Riejanne Markus. Na de slotklim weten wie de Vuelta wint.

Andiamo! | Officieuze start

Het peloton is op de wielerbaan van San Francesco al Campo begonnen aan de tweede Giro-etappe. De eerste vijf kilometer zijn nog geneutraliseerd, daarna zal er ongetwijfeld een strijd losbarsten voor de vlucht van de dag. De beslissing zal pas vallen tijdens de beklimming naar Oropa, waar zich de klassementsrenners zullen melden.

Kijk live naar La Vuelta Femenina!

In de Vuelta zijn de vrouwen bezig aan de achtste en laatste etappe. Kijk hier live of Demi Vollering erin slaagt om de Ronde van Spanje te winnen.

De slotrit gaat over 89 kilometer van Distrito Telefónica naar Valdesquí, met twee beklimmingen van de eerste categorie.

De renners zijn nu bezig aan de eerste klim, waar Pauliena Rooijakkers zojuist is gedemarreerd en alleen op kop rijdt. De rode trui van Vollering bevindt zich in de groep met favorieten op een half minuutje.

Het overgebleven Nederlands elftal in de Giro

De Giro 2024 bij de NOS

2017: Dumoulin rijdt naar de zege op Oropa

Tom Dumoulin blijft vandaag thuis om naar de aankomst in het heiligdom van Oropa te kijken. In 2017 won hij er zelf, op schitterende wijze, en legde hij ook de basis voor zijn Giro-zege.

"Ik stond die dag door de tijdrit al 2,5 minuut voor op de concurrentie, maar na die rit naar Oropa bleek ik ook een van de allersterksten bergop. Toen begon het zeker te leven. Godverdorie, ik kan hier gewoon de Giro winnen. Bij de concurrentie merkte je dat ook: hoe gaan we Tom nog pakken? Ik stond na Oropa echt op poleposition. Het was een sleutelmoment."

Kijk hier nog eens naar de fenomenale zege van Dumoulin op Oropa:

2017: Dumoulin rijdt naar zege in Oropa

Gesink verlaat Giro met handbreuk na valpartij in eerste etappe

Een fikse tegenvaller voor Visma-Lease a Bike, en zeker ook voor Robert Gesink: de Nederlander gaat niet van start in de tweede etappe. De veteraan kwam gisteren op 28 kilometer van de finish dusdanig ten val dat hij een breuk in de hand opliep.

In de finale smakte Gesink samen met twee renners van Italiaanse Bardiani-CSF, Filippo Fiorelli en Domenico Pozzovivo, tegen het asfalt. Gesink reed de rit nog wel uit en finishte als 169ste, op bijna een kwartier van ritwinnaar Narváez.

De 37-jarige coureur is bezig aan zijn laatste seizoen bij de geel-zwarte formatie. Op 31 december zwaait hij na zeventien dienstjaren in het peloton af.

Gesink na zijn valpartij in de Giro

Waarheen leidt de weg?

De 161 kilometer lange etappe van San Francesco al Campo naar het Santuario di Oropa belooft een pittige bergrit te worden.

Na een vrij lange aanloop volgen drie gecategoriseerde beklimmingen: na ruim 106 kilometer naar Crocemosso (derde categorie), na ruim 137 kilometer naar Nelva (ook derde categorie) en uiteindelijk de slotklim naar Oropa, van de eerste categorie: 13 kilometer à 5,8 procent.

Het profiel van etappe 2 van de Giro van 2024

Het algemeen klassement na 1 etappe

De Ecuadoraan Narváez trekt straks dus de roze trui aan. Topfavoriet Pogacar is voorlopig de nummer drie op 6 seconden.

Mannen als Thomas, Martinez, Uijtdebroeks en O'Connor hebben allemaal 20 seconden achterstand op de roze trui. Grootste verliezers van gisteren waren Bardet (+1.07) en - helaas helaas - Arensman (+2.27).

Wat gebeurde er gisteren in de Giro?

Het is Tadej Pogacar niet gelukt al op de eerste dag van de Giro d'Italia de roze leiderstrui te pakken. De torenhoge topfavoriet voor de eindzege werd in de eindsprint verslagen door de Ecuadoraan Jhonatan Narváez.

Op de slotklim besloot Pogacar te demarreren, maar kreeg Narváez en Maximilian Schachmann met zich mee. Narváez en Schachmann, die in dienst rijden van respectievelijk Geraint Thomas en Daniel Felipe Martínez, bleven in zijn wiel zitten en sprintten de Sloveen aan de finish voorbij.

Niet Pogacar maar Ecuadoraan Narváez pakt in Turijn eerste roze trui

Benvenuto da San Francesco al Campo!

Welkom vanuit San Francesco al Campo, een kleine gemeente op een steenworp van Turijn, waar rond 12.55 uur de tweede etappe van de Giro d'Italia van 2024 van start gaat. Een rit over 161 kilometer met een lange aanloop en - hopelijk - spektakel aan het einde als het peloton gaat klimmen naar het heiligdom van Oropa.

Ineos-renner Jhonatan Narváez start na zijn ritzege van gisteren in de roze trui.

Met dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte!

Hier gaat het allemaal om: de trofee voor de winnaar van de Giro