De presidenten en hun echtgenotes voor het staatsbanket op het Élysée
NOS Nieuws

Xi op bezoek in Frankrijk, daarna door naar Servië en Hongarije

De Chinese president Xi is op staatsbezoek in Frankrijk. Het is de eerste halte van zijn eerste bezoek aan Europa in vijf jaar. China ziet Frankrijk als het machtigste land van de EU.

Op de eerste dag van het bezoek aan Frankrijk, gisteren, sprak Xi met president Macron over de belangrijkste kwesties in de internationale politiek en met name de oorlog in Oekraïne. China onderhoudt goede betrekkingen met Rusland.

Bij een bezoek aan China vorig jaar riep president Macron Xi op om Rusland "tot bezinning" te brengen, maar dat heeft tot niets geleid. China kiest in de oorlog in Oekraïne geen partij.

Vrijblijvend

Tegelijkertijd profiteert het wel van het handelsverbod dat de VS en andere westerse landen tegen Rusland hebben ingesteld. De export van Chinese producten naar Rusland steeg vorig jaar met 47 procent, de import van Russische producten met 13 procent.

Na de ontmoeting in het Élysée-paleis gisteren sprak Macron opnieuw de hoop uit dat de invloed van China ertoe bijdraagt dat Rusland een eind maakt aan de oorlog. Xi antwoordde vrijblijvend: "De geschiedenis leert dat elk conflict uiteindelijk alleen door onderhandelingen kan worden opgelost. We roepen alle partijen op weer met elkaar in gesprek te gaan."

Xi schaart zich wel achter de oproep van Macron om tijdens de Olympische Spelen, deze zomer in Parijs, overal ter wereld een staakt-het-vuren in acht te nemen.

Op het partnerprogramma stond een bezoek aan het Musée d'Orsay

Een ander belangrijk onderwerp waren de handelsbetrekkingen. Macron vroeg Xi om een eind te maken aan beschermingsmaatregelen tegen import uit de EU en het dumpen van Chinese producten op de Europese markt.

Wat dat laatste betreft kwam China Frankrijk minimaal tegemoet. China heeft een onderzoek aangekondigd naar het dumpen van Chinese brandy en andere sterke drank. Macron deed Xi een paar dure flessen cognac en Chinese vertalingen van de literaire klassieker Madame Bovary cadeau.

Ook voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie schoof aan. Ook zij waarschuwde China voor oneerlijke handelspraktijken en zei dat de EU niet zal terugschrikken voor "harde besluiten" als dat nodig is om de eigen economie en veiligheid te beschermen.

Mensenrechten

In een interview voorafgaand aan het bezoek zei Macron dat hij ook de mensenrechtensituatie in China met Xi zou bespreken. Onder andere Amnesty International en de journalistenorganisatie Reporters Without Borders hadden daartoe opgeroepen. Of het onderwerp inderdaad ter sprake is gekomen, is niet bekendgemaakt.

De tweede dag van het bezoek aan Frankrijk heeft een informeel karakter. Macron neemt Xi mee naar de Tourmalet, de berg in de Pyreneeën waar Macron vaak bij zijn oma verbleef.

Xi reist daarna door naar Servië en Hongarije. Deze landen staan op goede voet met China en zetten hun deuren open voor investeringen uit China.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl