Dumfries juicht met zijn teamgenoten

Inter pakt twintigste landstitel na winst op AC Milan in verhitte derby

Inter heeft in een Milanese derby in de kou en stromende regen de landstitel in de Serie A gepakt. Tegen AC Milan werd met 2-1 gewonnen, waardoor de ploeg van Simone Inzaghi vijf wedstrijden voor het einde niet meer te achterhalen is.

Door deze titel heeft Inter nu twintig kampioenschappen binnen, wat voor komend seizoen een tweede ster op het shirt oplevert. Die ster zal extra lekker voelen, omdat stadgenoot AC Milan er eentje heeft. De roodzwarten blijven voorlopig op negentien titels staan.

Rood voor Dumfries

Tijjani Reijnders was de enige Nederlander met een basisplaats. Hij startte op het middenveld bij Milan. Denzel Dumfries, Stefan de Vrij en Davy Klaassen begonnen bij Inter allemaal op de bank. Dumfries en De Vrij vielen nog in. Dumfries kreeg in de geringe speeltijd die hij had nog een rode kaart.

Na zeven minuten sloeg al de vlam in de pan. Na duw- en trekwerk kregen Nicolo Barella van Inter en Yacine Adli van Milan een standje van scheidsrechter Andrea Colombo.

Na 18 minuten was het Inter dat de leiding nam. Verdediger Francesco Acerbi kon vogelvrij raak koppen nadat een corner van Federico Dimarco was verlengd door Benjamin Pavard: 0-1.

De gemoederen liepen af en toe hoog op

Vijf minuten later had het 0-2 moeten staan, maar Lautaro Martínez schoot de bal van een meter of vijf over het doel. Niet veel later was het bijna gelijk, maar Rafael Leão schoot niet krachtig genoeg na een goede actie.

Beide ploegen bleven kansen krijgen. Namens AC Milan was Davide Calabria dicht bij een treffer, maar keeper Yann Sommer had een goede reflex in huis. Marcus Thuram had na 38 minuten een grote kans namens Inter, maar de Franse spits had zijn vizier ook niet op scherp staan en schoot naast de paal.

Bevrijding door Thuram

In de tweede helft maakte Thuram zijn misser meteen goed. Hij verraste zijn landgenoot Mike Maignan met een schuiver in de korte hoek en bracht het blauwzwarte deel van San Siro in extase: 0-2.

Thuram viert zijn treffer

Na de 0-2 bleef Inter de ploeg met de beste kansen, al zal een deel van de supporters in het stadion dat niet hebben gezien door de rook die ontstond nadat Milan-aanhangers vuurwerk hadden afgestoken.

In de slotfase besloot Inzaghi te gaan wisselen, waarna Milan opeens een opleving kende. Een kopbal van Matteo Gabbia werd door doelman Sommer nog tegen de paal getikt, maar Fikayo Tomori werkte de bal alsnog binnen en bracht met nog een minuut of tien te spelen de spanning weer terug: 1-2.

San Siro had last van plaatselijke mist

Zeven minuten voor tijd was het tijd voor Denzel Dumfries om in te vallen, vijf minuten later mocht ook De Vrij nog meedoen.

In de extra tijd was er nog een opstootje, waarbij Dumfries een hoofdrol speelde. De Nederlander kreeg rood, net als Theo Hernandez van AC Milan. De roodzwarten verloren in de 97ste minuut ook nog Davide Calabria met rood voor een slaande beweging, waarna Inter de champagne kon ontkurken.