Loes Gunnewijk
NOS Wielrennen

Na 55 medailles en Tokio-debacle kondigt wielerbondscoach Gunnewijk afscheid aan

Loes Gunnewijk stopt na het huidige seizoen als bondscoach van de Nederlandse wegwielrensters. Gunnewijk is sinds 2019 coach van de Nederlandse rensters op EK's, WK's en Olympische Spelen.

"Hoewel ik nog altijd veel plezier heb in mijn werk, ben ik na twee keer een Olympische cyclus toe aan een nieuwe uitdaging", zegt Gunnewijk in een persbericht van wielerbond KNWU.

Oud-wielrenster Gunnewijk begon in 2017 als talentcoach en assistent-coach paracycling bij de KNWU. Twee jaar later werd ze als bondscoach verantwoordelijk voor de vrouwenploegen bij de elite-rensters, junioren en beloften. Onder haar leiding werden in die drie categorieën, tot nu toe, 55 medailles behaald tijdens de Europese en mondiale wedstrijden.

Tokio-debacle

Toch zullen volgers Gunnewijk ook herinneren als de coach die een hoofdrol speelde in het mislopen van olympisch goud in Tokio. De Nederlandse rensters waren topfavoriet, maar hadden - mede vanwege het ontbreken van communicatie via oortjes - niet in de gaten dat de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer alleen op kop reed.

Annemiek van Vleuten dacht dat haar ultieme droom was uitgekomen en kwam juichend over de streep, maar moest vervolgens genoegen nemen met zilver.

"Of ik geslapen heb? Ik heb betere nachten gehad...", reageerde Gunnewijk destijds op het mislopen van de gouden medaille.

Bekijk het moment in Tokio hier terug:

Zilveren Van Vleuten vergist zich aan de finish: 'Ik dacht dat ik 1 was'

Kort na de Spelen van Tokio werd Gunnewijks contract verlengd tot en met de Spelen van Parijs. Op het eerstvolgende WK ging het opnieuw mis voor de Oranje-ploeg. Er was veel kritiek op de tactiek van de ploeg, ook van binnenuit. "Het was ieder voor zich", zei Chantal van den Broek-Blaak, die sprak van 'los zand'.

'Geen makkelijke opdracht'

De KNWU bedankt Gunnewijk voor haar periode bij de bond, waarin ze 'geen makkelijke opdracht had'. "Om van een groep met allemaal kampioenen steeds weer een team te creëren, is een prestatie", aldus technisch directeur Wilbert Broekhuizen.

"Loes heeft de afgelopen jaren een topsportklimaat neergezet waarin veel rensters medailles hebben kunnen winnen."

"We zijn met de renners en staf ontzettend gegroeid, in een sport die zich de afgelopen jaren stevig heeft ontwikkeld", aldus Gunnewijk in het bericht over haar aanstaande vertrek. "De afgelopen jaren heb ik met veel plezier en passie gewerkt met de talenten en wereldtop binnen het vrouwenwielrennen."

Wat Gunnewijk na dit jaar, waarin het EK in Belgisch Limburg, de Olympische Spelen in Parijs en het WK in Zürich nog op het programma staan, gaat doen, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl