Jelle Snippe
NOS Sport

Belangrijke maand voor zwaargewichten begint op EK: wie plaatsen zich voor Parijs?

Elkaar de tent uit vechten doen ze niet, maar judoka's Jelle Snippe en Jur Spijkers zijn wel elkaars grootste concurrenten. De twee zwaargewichten strijden om het ene startbewijs in hun klasse voor de Olympische Spelen in Parijs.

Deze week hopen ze bij de Europese kampioenschappen in Zagreb punten te sprokkelen voor hun olympische ranking. En over minder dan een maand zijn er nog veel meer punten te verdienen bij de WK in Abu Dhabi. Direct daarna beslist de judobond wie naar Parijs mag. En dan is het nog maar twee maanden tot de Spelen.

De Nederlandse judobond mag per gewichtsklasse een judoka naar de Spelen sturen. In de meeste klasses is al wel duidelijk wie mag gaan, maar bij de zwaargewichten is het nog spannend. Ook bij de vrouwen is het nog niet beslist.

Blessures

Waar het er bij de mannen na de Spelen in Tokio op leek dat Roy Meyer met Spijkers zou gaan strijden om het olympisch ticket, ziet het er drie maanden voor de Spelen anders uit. Meyer is geblesseerd en moet op een wonder hopen om nog wedstrijdfit te geraken. Spijkers is op de weg terug na een zware knieblessure, die hem een jaar lang aan de kant hield.

Snippe staat nu op pole position voor het olympische ticket. De 25-jarige judoka, vorig jaar goed voor EK-brons, staat twaalfde op de olympische ranglijst. Spijkers staat zes plaatsen lager.

Zwaargewichten Snippe en Spijkers concurreren om olympisch ticket: 'Elkaar nodig'

Spijkers, die twee jaar geleden de Europese titel veroverde, weet wat hem te doen staat de komende maand: "Ik moet gewoon een EK- en een WK-medaille halen. Dan heb ik zicht op het ticket."

De 27-jarige Brabander klinkt nuchter. Ja, hij heeft een inhaalslag te maken, maar met zijn landgenoot is hij niet bezig. "Als ik mijn eigen kunstje niet doe op het toernooi, heeft het ook geen zin om naar de Spelen uit te kijken. Ik ga van mijn eigen kracht uit."

Van een vijandige sfeer is dan ook geen sprake, aldus Spijkers. "Ik kan heel goed met Jelle en ook prima met Roy. Ik heb geen ruzie ofzo, wat er in het verleden weleens is voorgevallen. We hebben elkaar nodig om beter te worden."

Jur Spijkers

Snippe staat er dus beter voor dan Spijkers, maar hij rekent zich nog niet rijk. "Ik ben zeker nog niet zeker. Het komt op goede toernooien aan, ik moet nog punten pakken. Zeker op de WK straks want daar zijn veel punten te verdienen."

Ook bij de vrouwen is de strijd om het olympische ticket in de zwaarste klasse (+78 kilo) nog niet beslist. Marit Kamps en Karen Stevenson maken beiden nog kans op deelname in Parijs. Kamps staat er op de geschoonde lijst met een twaalfde plaats wel beter voor dan Stevenson, die de vijftiende plaats bezet.

Trainen met mannen

Kamps en Stevenson zijn twee totaal verschillende judoka's. Kamps kwam speciaal voor deze gewichtsklasse ruim tien kilo aan, zodat ze minder moeite heeft met de hele zware tegenstanders. Op Papendal traint ze twee keer in de week met de mannen mee.

"Bij de dames heb ik weinig tegenstand qua gewicht. Dan kan ik veel oplossen op kracht en niet met judotechniek. Bij de mannen moet ik mijn judo wel gebruiken en dat helpt me ook weer in wedstrijden", aldus de 23-jarige judoka.

Marit Kamps traint met de mannen mee op Papendal

Stevenson stapte vorig jaar van de -78-klasse over naar de zwaargewichten. Met haar 82 kilo is ze de lichtste vrouw in deze categorie. Ze staat soms tegenover vrouwen die bijna honderd kilo zwaarder zijn.

Na een aantal goede resultaten zit de judoka uit Heiloo op dit moment in een iets mindere fase. Om tegen die veel zwaardere vrouwen kans te maken, weet Stevenson wat haar op de EK te doen staat.

"Ik moet vooral blijven bewegen. Ik probeer veel met een arm vast te judoën, dan maak ik de afstand tussen mijn tegenstander en mij zo groot mogelijk. En hoe langer een partij duurt hoe beter dat voor mij is. Dan zijn zij vermoeider en zetten ze sneller nog een stap. Die beweging heb ik nodig om ze uit balans te kunnen brengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl