Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Leverkusen heeft Europees record en finale • Ook Atalanta en Olympiakos finalist

Vanavond de beslissende halve finales van de Europa League en Conference League:

  • Eindstand Atalanta - Olympique Marseille: 3-0
  • Eindstand Bayer Leverkusen - AS Roma: 2-2
  • Eindstand Olympiakos - Aston Villa: 2-0

Automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik op het belletje!

liveblog gesloten

Goedenacht!

Het was een intense Europese avond, die mooie wedstrijden opleverde. Tijd om dat alles nog eens "aan de binnenkant van onze ogen" terug te kijken, zoals men in een befaamde kinderserie zou zeggen.

Een goede nacht en tot de volgende keer!

Feest op de tribunes

De ploegen die de finales hebben bereikt (Leverkusen, Atalanta en Olympiakos) speelden allemaal thuis. Dus kan het feest samen met de fans worden gevierd.

  • ANP
    Bayer Leverkusen
  • ANP
    Atalanta
  • Pro Shots
    Olympiakos

Koopmeiners: 'Eerst die finale maar eens winnen'

Teun Koopmeiners beleeft een geweldig seizoen bij Atalanta. Hij scoort aan de lopende band, schijnt in de belangstelling van topclubs te staan en is nu finalist in de Europa League.

Vanzelfsprekend is hij erg blij met het behalen van de finale. "Dit is waar je voor werkt", zegt hij tegen ESPN. Maar: "The job is not finished. Pas als we winnen is het een succes."

De Roon is er weer snel bij

Uiteraard was twitterkoning Marten de Roon voorbereid op de finaleplaats van zijn ploeg. Hij heeft wel zin in de trip naar Dublin, zo blijkt uit de post die hij vlak na de wedstrijd online zet.

De feiten

Bayer Leverkusen scoorde wéér in de absolute slotfase. Het is al de zesde keer dit seizoen dat de Duitsers in de blessuretijd van de tweede helft een achterstand wisten te veranderen in een gelijkspel of zelfs zege.

Al het hele seizoen is dit aan de gang. Vorige week schreven we er al over.

De finales

De stofwolken zijn opgetrokken. Wat een heerlijke Europese avond was dit weer! De finales zijn bekend:

  • Europa League (22 mei in Dublin): Bayer Leverkusen - Atalanta Bergamo
  • Conference League (29 mei in Athene): Olympiakos - Fiorentina

LEV-ROM | 90+8' Leverkusen naar de finale!

Het was nog even ongezellig langs de lijn, waar de Roma-spelers zich geen beste verliezers tonen. Makkelie moet weer eens ingrijpen.

Niet veel later fluit hij af. De wedstrijd eindigt in 2-2 en dus gaat Leverkusen naar de finale!

Leverkusen is uitzinnig

OLY-VIL | 90+4' Olympiakos naar de finale!

Het is Olympiakos gelukt: door een 2-0 overwinning op Aston Villa bereikt het voor de eerste keer in de clubgeschiedenis de finale van een Europees toernooi.

Het is sowieso pas de tweede keer ooit dat een Griekse club de finale van een Europees toernooi haalt, na Panathinaikos in 1971 tegen Ajax in de Europa Cup I.

LEV-ROM | 90+7' GOAL LEVERKUSEN

Het is ongelofelijk. Bayer Leverkusen scoort wéér in de extra tijd van de tweede helft, waarmee het een nederlaag afwendt. Voor de zoveelste keer dit seizoen. Stanisic is de doelpuntenmaker.

Leverkusen gaat naar de finale van de Europa League en, ook niet onbelangrijk, het vestigt een Europees record door 49 duels op rij ongeslagen te blijven.

LEV-ROM | 89' Frimpong mist kansen

Tweemaal speelt Frimpong zichzelf goed vrij voor de keeper, maar tweemaal maakt hij niet goed af. Hij had Leverkusen zomaar op 2-2 kunnen en misschien wel moeten schieten. Hij wordt gewisseld.

Leverkusen staat virtueel in de finale, maar de ongeslagen reeks van 48 duels lijkt wel te eindigen vanavond. Dat zal toch wel een beetje pijn doen.

ATA-MAR | 90+4' Atalanta naar de finale!

Het zit erop in Bergamo: Atalanta wint zeer terecht met 3-0 van Marseille en gaat naar de finale van de Europa League. Vlak voor tijd scoorde El Bilal Touré nog, waarna het stadion ontplofte van vreugde.

Wie gaan Teun Koopmeiners, Marten de Roon, Hans Hateboer en Mitchel Bakker daar tegenkomen? Virtueel staat Leverkusen in de finale.

OLY-VIL | 81' GOAL OLYMPIAKOS

Het is de week van Ayoub El Kaabi. Hij scoort weer! Na een lange bal van de keeper neemt hij de bal goed mee, om hard af te maken.

In eerste instantie lijkt het buitenspel en wordt de goal afgekeurd. De VAR grijpt echter in en keurt de goal goed. Olympiakos gaat naar de finale!

LEV-ROM | 82' GOAL LEVERKUSEN

Leverkusen scoort! Een hoekschop wordt voor de goal geslingerd en gemist door de verder goed spelende Roma-keeper Svilar. Aanvoerder Mancini krijgt de bal ongelukkig in zijn gezicht.

De eigen goal betekent een 1-2 stand en dus is Leverkusen virtueel finalist.

OLY-VIL | 75' Blessurebehandelingen

Tsjonge, wat hebben die spelers van Olympiakos vaak kramp opeens. Zouden ze echt zo moe zijn, of wordt hier stiekem wat tijd gerekt?

De Grieken kunnen zelfs twee tegengoals hebben op dit moment. Zelfs dan plaatsen ze zich nog voor de Conference League-finale in Athene.

ATA-MAR | 80' Atalanta stevent af op finale

De reguliere speeltijd bedraagt nog tien minuten en Atalanta staat op een comfortabele 2-0 voorsprong tegen Marseille. Over twee duels staat het 3-1 voor de Italianen, waar Hans Hateboer inmiddels in het veld staat.

De tickets naar Dublin, waar de Europa League-finale wordt gespeeld, kunnen voorzichtig al worden geboekt.

OLY-VIL | 66' Bedrukte gezichten

Er is nog minder dan een half uur te spelen en Aston Villa kijkt over twee duels tegen een 5-2 achterstand aan tegen Olympiakos.

De fans van de Engelsen kwamen zojuist in beeld: daar wordt niet gelachen. Ook de spelers op het veld kijken redelijk wanhopig uit hun ogen.

Aston Villa's Matty Cash

LEV-ROM | 66' GOAL ROMA

Dit gaat fout voor Leverkusen. Niet alleen het record (49 duels zonder nederlaag) staat op de tocht, ook de finale van de Europa League is een stuk minder zeker.

Leandro Paredes benut zijn tweede penalty van de avond en zet Roma op een 0-2 voorsprong in Duitsland. En daarmee dus een 2-2 gelijkspel over twee duels.

LEV-ROM | 63' Penalty Roma?

Moeilijke beslissing voor Danny Makkelie en zijn VAR, Pol van Boekel. De bal komt na een corner van Roma op de arm van Leverkusen-speler Hlozek.

Makkelie gaat naar het scherm en besluit... PENALTY.

ATA-MAR | 63' Gele kaart De Roon

Marten de Roon vergrijpt zich op het middenveld aan een tegenstander in een poging de counter eruit te halen. Hij krijgt een terechte gele kaart.

Geen lekker idee met het oog op een eventuele finale. Die wil je niet missen door onverhoopt een tweede gele kaart te pakken. Misschien doet trainer Gasperini er wel goed aan om De Roon te wisselen.

LEV-ROM | 52' Redding Kovar

AS Roma komt steeds beter in de wedstrijd. Leverkusen-doelman Kovar moet redding brengen op een schot van Serdar Azmoun. Die is overigens door Leverkusen uitgeleend aan Roma, een opvallende situatie.

In de tegenstoot geeft Frimpong bijna een assist. Hij dribbelt op en legt de bal af op Hoffmann. Diens schot mist kracht.

Sublime Italia

We weten sinds gisteravond al dat Fiorentina in de finale staat van de Conference League. Momenteel staat Atalanta er heel goed voor met het oog op de finale van de Europa League.

Vorig jaar hadden de finales in de Champions League (Inter), Europa League (Roma) en Conference League (Fiorentina) ook allemaal Italiaanse deelnemers. Hier is sprake van een patroon.

ATA-MAR | 52' GOAL ATALANTA

Wát een goal zeg. Atalanta-speler Matteo Ruggeri maakt een een-tweetje met Lookman en schiet de bal verwoestend in de verre kruising.

Keeper Lopez heeft geen schijn van kans tegen de pegel van de Italiaan. Het is 2-0 voor Atalanta, dat daarmee de finale kan ruiken.

Tweede helft

Overal wordt inmiddels weer gevoetbald. Opvallend was de aftrap van Leverkusen in de tweede helft, die was duidelijk ingestudeerd maar leverde geen gevaar op.

Marseille is goed uit de kleedkamer gekomen. Het werd direct al twee keer gevaarlijk tegen Atalanta.

Rust

Op alle velden is het inmiddels rust. We zijn benieuwd wat de trainers bekokstoven voor de tweede helft: gaan we nog verlengingen en penaltyreeksen krijgen vandaag?

Virtueel is de Europa League-finale nu Bayer Leverkusen - Atalanta. De Conference League-finale zou bij deze stand Fiorentina - Olympiakos zijn.

LEV-ROM | 42' GOAL ROMA

Tegen de verhoudingen in komt Roma op een 0-1 voorsprong op bezoek bij Leverkusen!

Jonathan Tah maakt een overtreding op Roma-aanvaller Serdar Azmoun en scheidsrechter Makkelie legt de bal op de stip. De Argentijn Leandro Paredes, overigens geen vriend van de Oranje-selectie na het afgelopen WK, neemt de penalty en doet dat goed. De stand over twee duels: 2-1 voor Leverkusen.

Paredes na zijn rake penalty

LEV-ROM | 40' Leverkusen veel beter

Opnieuw een hachelijke situatie voor de goal van Roma: doelman Svilar maakt een prachtige dubbele redding op twee harde schoten van Leverkusen.

Eerder had Leverkusen-speler Granit Xhaka al op de paal geschoten. Die bal ging bijna alsnog het doel in via de rug van Svilar, maar ook daar kwamen de Romeinen goed weg.

ATA-MAR | 38' Atalanta drukt door

Het lijkt erop dat de 2-0 van Atalanta eerder gaat vallen dan de 1-1 van Marseille. Charles De Ketelaere dribbelt zich vrij maar kan net niet afmaken.

De Belg maakt een sterke indruk vanavond. Die is op tijd in vorm voor het EK van komende zomer.

OLY-VIL | 33' Kansrijke vrije trap

We zijn de wedstrijd in Griekenland zeker nog niet vergeten. Olympiakos staat daar, over twee duels, met 5-2 voor tegen Aston Villa. Vanavond is de stand vooralsnog 1-0.

Villa mag na ruim een half uur een vrije trap nemen op een hele aantrekkelijke plek: recht voor het doel vanaf zeventien meter. Douglas Luiz ontfermt zich over het klusje, maar schiet hem ver over. Matige poging.

ATA-MAR | 30' GOAL ATALANTA

Een hele knappe goal. Linksbuiten Ademola Lookman dribbelt naar binnen toe en haalt haarscherp uit vanaf een meter of achttien.

De bal verdwijnt perfect in de hoek, al zit er nog een Frans been tussen. Lookman zal er niet om malen. Het is 1-0!

Ademola Lookman scoort

LEV-ROM | 29' Makkelie strooit met kaarten

Danny Makkelie heeft zijn handen vol aan Leverkusen - Roma. Letterlijk. Want hij staat al voor de vierde keer met een gele kaart in zijn hand.

Weer is het Frimpong die betrokken is bij het incident. Hij wordt aan zijn shirt naar de grond getrokken door Nicola Zalewski.

ATA-MAR | 24' Schiettent!

Teun Koopmeiners speelt een hoofdrol bij Atalanta vanavond. Hij schiet vanaf een meter of twintig, maar de bal wordt van richting veranderd.

De Nederlander neemt daarna zelf de corner en die leidt tot een schiettent. Scamacca schiet op de lat, in de rebound kopt De Ketelaere hard in, maar de keeper redt. Nog steeds 0-0.

LEV-ROM | 21' Vlam in de pan

Dat is minder sportief van Jeremie Frimpong: hij speelt door terwijl een Roma-speler op de grond ligt. Normaal gesproken trap je zo'n bal buiten de lijnen.

De selectie van Roma is woedend en vliegt de Oranje-international aan. Scheidsrechter Danny Makkelie blust het brandje en trekt twee gele kaarten: Tapsoba (Leverkusen) en Mancini (Roma) gaan op de bon.

Mancini en Tah

LEV-ROM | 17' Grote kans Roma

We schreven zojuist dat Leverkusen hard werkt. Roma doet dat ook en dat resulteert in een grote kans.

Lorenzo Pellegrini kan vrij inkoppen na een geweldige voorzet vanaf de rechterflank, maar doet dit niet zuiver genoeg. Leverkusen-keeper Kovar kan redding brengen.

LEV-ROM | 15' Frimpong bikkelt

Het tempo in Duitsland ligt hoog. Vooral Leverkusen werkt hard: het lijkt er niet op dat ze achteroverleunend hun 2-0 voorsprong willen verdedigen.

Frimpong valt in positieve zin op. Hij werkt hard.

  • ANP
    Frimpong in duel
  • ANP
    Frimpong in duel

OLY-VIL | 11' GOAL OLYMPIAKOS

We hadden u al voor hem gewaarschuwd: Ayoub El Kaabi. De Marokkaanse spits schiet Olympiakos op voorsprong tegen Aston Villa.

Podence geeft de bal mee aan de opgekomen Quini, die hem voorzet op de geheel vrijstaande El Kaabi. Voor de topscorer van de Conference League is het een koud kunstje om af te maken. Hij staat nu op negen goals in dit toernooi. In totaal scoorde hij zelfs al tien keer in zijn laatste negen Europese duels. Een prima moyenne!

OLY-VIL | 9' Energieke Engelsen, Gevaarlijke Grieken

In Griekenland is het Aston Villa dat het spel maakt. Logisch, want de Engelsen moeten een 2-4 achterstand goedmaken. Ze gooien er veel energie in.

Toch zijn de gevaarlijkste momenten tot dusver van thuisploeg Olympiakos. Konstantinos Fortounis schiet in het zijnet.

ATA-MAR | 6' Koopmeiners wil penalty

In de eerste minuten zien we veel van Teun Koopmeiners. Eerst lijkt hij te kunnen schieten van randje zestien, maar schat hij een pass verkeerd in.

Een minuut later dribbelt hij het strafschopgebied in en gaat hij naar de grond. De scheidsrechter laat doorspelen omdat teamgenoot Charles De Ketelaere kan schieten. Geen penalty dus voor voor Koopmeiners, die dat graag had gewild.

LEV-ROM | 3' Frimpong gevaarlijk

Al vroeg in de wedstrijd zien we Jeremie Frimpong opduiken in het strafschopgebied van Roma. De Oranje-international is op papier rechtsback, maar in de praktijk is hij een extra aanvaller als Leverkusen de bal heeft.

Hij komt net tekort om een voorzet van Adli binnen te werken: Leverkusen krijgt een corner. Daar weet de ploeg geen gevaar uit te stichten.

We zijn begonnen!

De teamfoto's zijn gemaakt, de vaantjes zijn uitgewisseld en de scheidsrechters hebben gefloten. De drie wedstrijden van vanavond zijn onderweg!

We gaan zien wie de laatste finaleplaats in de Conference League bemachtigt, en wie tegen elkaar de Europa League-finale gaan spelen.

Aftellen tot de aftrap

De spanning stijgt op de Europese velden. Nog een kwartier en dan wordt er in drie stadions afgetrapt.

Romelu Lukaku, de Belgische spits van AS Roma, moet proberen te scoren tegen het ongenaakbare Bayer Leverkusen van Jeremie Frimpong. Het liefst tweemaal, want zijn ploeg staat met 2-0 achter.

Lukaku

Depay weer in training

Goed nieuws voor het Nederlands elftal met het oog op het Europees Kampioenschap: topscorer Memphis Depay traint weer na een spierblessure die hij vorige maand opliep.

De Atlético Madrid-speler laat dat op zijn eigen manier weten via social media. "Goede dagen, slechte dagen. Geef altijd 100."

ATA-MAR | De Roon als verdediger

Marten de Roon speelt normaliter op het middenveld, maar maakt vandaag deel uit van de vijfmansdefensie van Atalanta. Personele problemen hebben trainer Gasperini genoopt tot deze beslissing.

Voor de camera's van ESPN laat De Roon weten daar geen problemen mee te hebben. "Normaal gesproken zal ik veel doorstappen en half op het middenveld spelen", zegt de ontspannen ogende Oranje-international.

ATA-MAR | De ontvangst in Bergamo

Zou er genoeg politie zijn?

De meegereisde fans van Marseille zijn aangekomen bij het stadion van Atalanta. Zij staan niet bekend als lieverdjes - integendeel - dus is er flink wat politie aanwezig om alles in goede banen te leiden. Vooralsnog verloopt alles zonder incidenten.

Een bus met Marseille-fans komt aan bij het stadion van Atalanta

LEV-ROM | Leverkusen op weg naar 'treble'

Bayer Leverkusen gaat vanavond dus op zoek naar een Europees record: het kan als eerste ploeg sinds 1945 ongeslagen blijven in 49 opeenvolgende duels in alle competities.

De Duitse landstitel heeft de ploeg van Xabi Alonso al binnen. De bekerfinale volgt op 25 mei. En vanavond verdedigen de Duitsers een 2-0 voorsprong in de halve finale van de Europa League tegen AS Roma.

Leverkusen is dus nog in de race voor drie prijzen. Een zogeheten 'treble.'

Leverkusen-coach Xabi Alonso

ATA-MAR | De opstellingen

Bij Atalanta spelen twee van de vier Nederlanders: Marten de Roon en Teun Koopmeiners. Wellicht zien we Hans Hateboer en Mitchel Bakker als invallers nog wel terug.

Verder zien we geen verrassingen bij Olympique Marseille. Aan de aftrap staat onder meer Pierre-Emerick Aubameyang, die zijn honderdste duel in een Europees hoofdtoernooi gaat spelen.

OLY-VIL | De opstellingen

Aston Villa moet zeker twee keer scoren in Griekenland en gaat dit proberen met de gebruikelijke namen. De voorhoede bestaat uit Leon Bailey, Moussa Diaby en topscorer Ollie Watkins.

Olympiakos gaat het uiteraard doen met topscorer Ayoub El Kaabi in de spits.

LEV-ROM | Frimpong in de basis, geen Karsdorp

Daar is de opstelling van Bayer Leverkusen. Bij de kersvers Duits kampioen is een basispaats ingeruimd voor Oranje-international Jeremie Frimpong.

Bij AS Roma geen Nederlandse back. Rick Karsdorp leidde vorige week een tegengoal in met een grote fout en moet dit bekopen met een plek op de bank...

Speler om op te letten

Vorige week zagen we deze man drie keer juichen: Ayoub El Kaabi. De Marokkaanse spits van Olympiakos was goed voor een hattrick tegen Aston Villa.

De lange El Kaabi is met acht doelpunten gedeeld topscorer van de Conference League dit seizoen. Goed in de gaten houden, dus.

Ayoub El Kaabi

Griekse gekte

Olympiakos is in eigen land een grootmacht, maar op Europees niveau heeft de club vooralsnog weinig successen gevierd. Vanavond kunnen de Grieken zich voor de eerste keer ooit plaatsen voor de finale van een Europees toernooi.

Vorige week werd er op bezoek bij Aston Villa met 2-4 gewonnen, vanavond moet het klusje in eigen huis worden afgemaakt. En de finale van de Conference League? Die wordt gespeeld in Athene, Griekenland!

Aan de support zal het vandaag niet liggen: de fans zijn bijna twee uur voor de aftrap al door het dolle heen.

'Nederlands' Atalanta in actie

We zien vanavond geen Nederlandse clubs in actie, maar wel genoeg Nederlandse spelers. Bijvoorbeeld bij Atalanta, dat het in eigen huis opneemt tegen Marseille na het 1-1 gelijkspel in Frankrijk van vorige week.

Drie Nederlanders werden toen ingezet door coach Gian Piero Gasperini: Marten de Roon, Teun Koopmeiners en Hans Hateboer. Dat inspireerde De Roon tot het volgende chauvinistische tweetje:

Nieuwe doelpuntenregen?

Vorige week regende het doelpunten in de Europa League en Conference League. Liefst vijftien goals zagen we, verspreid over de vier halve finales.

Dat belooft wat voor vanavond, als de belangen groot zijn en elke treffer beslissend kan zijn. De clubs die echt moeten scoren zijn Roma, dat een 0-2 achterstand wil wegpoetsen, en Aston Villa, dat vorige week in eigen huis met 2-4 verloor van Olympiakos.

Ondertussen in eigen land

Met alle grote wedstrijden op Europees niveau zou je bijna vergeten dat er in Nederland ook een ouderwetse kraker op het programma staat. Over iets meer dan 24 uur is het FC Groningen - Roda JC.

Dat is de nummer drie tegen de nummer twee van de eerste divisie. De winnaar van het duel promoveert rechtstreeks naar de eredivisie. Dus werden de afsluitende trainingen goed bezocht door enthousiaste fans.

Roda en Groningen bereiden zich voor

Leverkusen op jacht naar historie

Bayer Leverkusen is aan een ongelofelijk seizoen bezig. De Duitsers verloren nog geen enkel duel in alle competities en zijn al 48 wedstrijden ongeslagen. Een illuster record kan vanavond sneuvelen.

Sinds de Tweede Wereldoorlog (1945) lukte het slechts één ander Europees team ook om 48 duels ongeslagen te blijven. Dat was Benfica in de periode 1963-1965. Schiet Leverkusen dit record straks uit de boeken?

Mijlpaal voor topscorer aller tijden

Hij heeft niet alleen een van de mooiste namen in de voetballerij, maar hij is ook nog eens topscorer aller tijden van de Europa League: Pierre-Emerick Aubameyang. Sinds de UEFA Cup in 2009 werd vervangen voor deze nieuwe versie, maakte hij meer goals in het toernooi dan iedere andere speler (34).

Aubameyang, spits van Marseille, viert verder een indrukwekkende mijlpaal. Als hij vanavond in actie komt, is dat zijn honderdste duel in een Europees hoofdtoernooi. Een knappe prestatie van de Gabonees international!

Pierre-Emerick Aubameyang

De stand van zaken

Gisteravond verzekerde het Italiaanse Fiorentina zich al van een finaleplek in de Conference League, het derde Europese toernooi. Een 1-1 gelijkspel tegen Club Brugge was genoeg, na een 3-2 zege in de heenwedstrijd. Vorig jaar stond 'La Viola' ook al in de finale van dit toernooi. Toen verloor het van West Ham United.

Wat zijn de tussenstanden van de wedstrijden die we vanavond gaan zien?

  • Europa League: Atalanta - Olympique Marseille (1-1)
  • Europa League: Bayer Leverkusen - Roma (2-0)
  • Conference League: Olympiakos - Aston Villa (4-2)

Goedenavond en welkom

Hello Europe!

Niet alleen het Eurovisie Songfestival staat vanavond op het programma. Ook in de Europa League en de Conference League wordt er een Europese strijd gestreden. Inzet: een plek in de finale. Op deze plek houden we u op de hoogte van alle ontwikkelingen op voetbalgebied. Het Songfestivalblog vindt u hier.