Louis van Gaal won in 2016 de FA Cup als trainer van Manchester United

Engels voetbal breekt met 153 jaar oude traditie: geen replays meer in FA Cup

De FA Cup, het grootste bekertoernooi in het Engelse voetbal, gaat op de schop. De zogenoemde replays, een extra wedstrijd om beslissing te brengen na een gelijkspel, worden geschrapt.

Tot en met het huidige seizoen leidde een gelijkspel in de eerste vier rondes van het toernooi nog tot een replay. Vanaf komend seizoen wordt elk duel, wanneer nodig, beslist na verlenging en eventueel strafschoppen.

In deze eeuw verdwenen replays al stap voor stap uit de finale, traditiegetrouw gespeeld op Wembley, en de rondes daarvoor.

Volle speelkalender

Het besluit om ook in de vroege rondes van het bekertoernooi geen replays meer toe te staan, is genomen na overleg tussen de Engelse voetbalbond FA, organisator van het toernooi, en de Premier League. De wijziging is bedoeld om ruimte te maken op de overvolle speelkalender.

Er wordt overigens meer gewijzigd, met als doel het bekertoernooi aantrekkelijker te maken. Zo wordt de vijfde ronde niet meer midweeks maar in het weekend gespeeld en wordt de vierde ronde verspreid van vrijdag tot en met woensdag om meer duels uit te kunnen zenden.

153 jaar replays

Fans van oeroude tradities in het voetbal zullen de replays missen. Al sinds de oprichting van de FA Cup in 1871 bestaan de replays, vaak goed voor gedenkwaardige clashes. Al in de eerste editie waren replays nodig, al was het toen nog niet in de regels opgenomen en mochten in die jaren na een gelijkspel soms beide teams door als een andere club zich had teruggetrokken.

In de decennia die volgden kwamen ook meervoudige replays voor. Zo speelden Alvechurch en Oxford City in 1971 zes wedstrijden om tot een winnaar te komen in de vijfde ronde, het langstdurende FA Cup-duel ooit.

Arsenal en Liverpool speelden in 1980 vier keer tegen elkaar om een plek in de finale. Na drie keer een gelijkspel (na verlenging), werd Brian Talbot de held van de Londenaren in het vierde treffen tussen de topclubs.

Brian Talbot is de held van Arsenal na vier wedstrijden tegen Liverpool

In 1875 moest er voor het eerst een replay aan te pas komen in een finale. Royal Engineers won de tweede wedstrijd in The Oval in Londen (Wembley bestond nog niet) van Old Estonians, nadat er drie dagen eerder gelijk was gespeeld na negentig minuten.

De laatste finale die op een andere dag in een replay moest worden beslist, was in 1993, toen Arsenal de beker won ten koste van Sheffield Wednesday. Daarna werd, in stapjes, afscheid genomen van de replay in de latere rondes van het toernooi. De laatste replays werden dit seizoen gespeeld in de vierde ronde, toen liefst vier duels in eerste instantie na verlenging onbeslist eindigden.

Halve finales

Komend weekend staan de halve finales op het programma. De winnaars (na eventuele verlenging en strafschoppen) van Manchester City-Chelsea en Coventry City-Manchester United gaan naar de finale van 25 mei op Wembley.