In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Vrachtschip op de Waal doormidden gebroken bij zandwinning

Een vrachtschip op de Waal is vanmiddag doormidden gebroken tijdens het laden met zand. Het schip ligt in de voorhaven van een zandwinningslocatie tussen de dorpen Deest en Winssen, even ten westen van Nijmegen. Niemand raakte gewond.

Het is niet duidelijk hoe het kon gebeuren, zegt Gaby Huisman van Nederzand Projectmanagement tegen Omroep Gelderland. Het bedrijf begeleidt de zandwinning. "Om onverklaarbare redenen is het schip doormidden geknakt of gescheurd. Het middenstuk ligt onder water."

Zie hier hoe het schip er nu bij ligt:

Vrachtschip doormidden gebroken op de Waal

Het schip van 110 meter lang is afkomstig uit België en vaart sinds 1974. Twee delen ervan steken nog boven het water uit. De rest van het vaartuig, waar volgens De Gelderlander 1,9 miljoen kilo zand in werd geladen, is gezonken.

Absorberende worst

Tijdens het laden waren er drie bemanningsleden aan boord, vertelt Huisman. Een van hen belandde in het water. "Hij is gecontroleerd door een ambulance, maar hoefde niet naar het ziekenhuis."

Volgens Rijkswaterstaat lekt het schip geen olie, maar is er voor de zekerheid toch een olieboom geplaatst. Dat is een soort absorberende worst die moet voorkomen dat eventueel gelekte olie in het water belandt.

Rijkswaterstaat laat weten dat de scheepvaart geen hinder ondervindt. Verzekeraars gaan de breuk onderzoeken en het vrachtschip weghalen.

Eerdere problemen

Het binnenvaartschip had al eerder problemen. Twee jaar geleden had het vaartuig een lek nadat het tegen de oever was gebotst van het Albertkanaal in Olen, een Belgische gemeente ten oosten van Antwerpen. De machinekamer kwam onder water te staan en er viel een olievat omver, waardoor er een olievlek op het water kwam. Die werd ingedamd door de Civiele Bescherming, een Belgische hulpdienst die helpt bij rampen. De brandweer pompte het schip leeg en het lek kon na enkele uren worden gedicht door een duiker.

Ook in 2014 raakte het schip lek. Het was toen onderweg naar Gent en kwam op de Rijn bij de Duitse stad Duisburg in aanvaring met een Pools binnenvaartschip.

Advertentie via Ster.nl