John van den Brom
NOS Voetbal

Clubliefde leidt Van den Brom in donkerste tijden terug naar Vitesse: 'Hoop doet leven'

Het clubhart van John van den Brom ging alsmaar harder kloppen, toen bleek dat zijn grote voetballiefde op sterven na dood is. En dus bood Van den Brom, wetende dat het er misschien wel helemaal niet van komt, zijn hulp aan Vitesse.

"Clubliefde bestaat nog, ook in het betaalde voetbal."

De aanstelling van clubman Van den Brom in Arnhem als beoogde nieuwe hoofdtrainer leek woensdag welhaast bijzaak en sneeuwde onder door de aankondiging van een crowdfundingsactie om de club uit de benarde situatie te redden.

De club is na drie decennia op het hoogste niveau gedegradeerd naar de eerste divisie. En met de crowdfundingsactie hoopt Vitesse genoeg geld op te halen om de status van profclub niet te verliezen.

Gezicht van crowdfundingsactie

Na jarenlang gesteggel met geldschieters is het nu aan supporters om een helpende hand te bieden. En dus aan Van den Brom, die het gezicht van de crowdfundingsactie wordt.

Clubman Van den Brom gezicht van crowdfunding Vitesse: 'Hoop doet leven'

"Dit is meer dan alleen mijn club", verklaart Van den Brom zijn komst. De voormalig middenvelder begon zijn profcarrière bij Vitesse en speelde, verdeeld over twee periodes, ruim driehonderd duels voor de Arnhemse formatie. "Dit is de club waar het voor mij allemaal is begonnen. Dit voelt als thuiskomen."

Tijdelijk onderkomen of settelen

Thuiskomen dus. Het is de vraag of dat definitief settelen betekent, of dat het slechts een tijdelijk onderkomen betreft. Want of de club volgend seizoen nog bestaat, is door de acute licentieproblemen dus allerminst zeker.

"Ik was natuurlijk op de hoogte van de problematiek", zegt Van den Brom. "Vanaf de eerste seconde was duidelijk dat alles onder voorbehoud is. Ik hoop dat daar snel duidelijkheid over komt." Of clubliefde een rol speelde? "Wat hier aan de hand is, gaat me aan het hart."

Die clubliefde reikt ver, getuige de crowdfunding. Want eigenlijk houdt Van den Brom er niet zo van om zo prominent het gezicht van een unieke actie te zijn. "Maar het is wel een startsein. Ondanks, of misschien wel dankzij alle problemen, moeten we vooruitkijken. We zijn allemaal zuinige Nederlanders, maar alle beetjes helpen."

Denken in oplossingen

Van den Brom doceert: "Als je denkt in oplossingen, dan komen die er." Maar of wijsheid ook waarheid is? Zeker weet hij het niet - en dat zal voorlopig ook nog zo blijven. "Maar hoop doet leven, zeg ik."

"Want kom nou, niemand kan zich toch voorstellen dat Vitesse niet meer bestaat?"

In onderstaande video luidt Vitesse-directeur Edwin Reijntjes de noodklok voor het voortbestaan van de club uit Arnhem.

Is het vijf voor twaalf bij Vitesse? 'Nee, veel verder, we zitten echt op het randje'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl