Chimpansee Wouter in Beekse Bergen
NOS NieuwsAangepast

Chimpansee dood na gevecht met soortgenoten in Beekse Bergen

In safaripark Beekse Bergen is een chimpansee doodgegaan na een gevecht met soortgenoten. Het dier overleefde de ruzie, maar raakte ernstig gewond. De chimpansee stierf uiteindelijk op de operatietafel.

"Conflicten en ook vechtpartijen horen erbij bij chimpansees. Vaak rennen de dieren met veel gegil en kabaal achter elkaar aan", zegt hoofd dierenverzorger Kris Jansen. "Maar zo'n erge knokpartij met zulke verwondingen heb ik in mijn zeventien jaar bij Beekse Bergen niet vaak gezien."

De chimpansee met de naam Wouter was 23 jaar. Gemiddeld worden de apen in gevangenschap zo'n 40 jaar oud. "Omdat hij zo zwaargewond was hebben we de moeilijke afweging gemaakt om hem te verdoven. We weten dat narcose heel gevaarlijk kan zijn, maar we waren bang dat hij wellicht ook interne bloedingen had." Jansen heeft de stoffelijke resten van het dier vandaag naar het laboratorium gebracht waar ze worden onderzocht.

Gevangenschap

Volgens de verzorger komen dit soort situaties in gevangenschap niet vaker voor dan in het wild. "Chimpansees leven in hiërarchische groepen. Van nature zijn het agressieve dieren, dus daar horen conflicten en verzoening bij. Chimpansees en mensen lijken veel op elkaar en sommigen vechten, liegen en bedriegen."

Vorig jaar verdronk een andere chimpansee in een gracht in Beekse Bergen, ook na een ruzie met andere apen. "Dat was echt een andere situatie", aldus Jansen. "Chimpansees kunnen niet zwemmen en zijn bang voor water. Om hun verblijf zit een gracht waarvan het begin ondiep is zodat ze kunnen staan. Bij een conflict rond die gracht is een aap uitgegleden en verdronken."

In het dierenpark wonen ongeveer twintig chimpansees, verdeeld over twee groepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl