Advocaat Nico Meijering
NOS Nieuws

Advocaat wil oordeel over vermoorde verdachte

Het gerechtshof in Amsterdam moet zich in het liquidatieproces uitspreken in de zaak over hoofdverdachte Ali Akgün, ook al is hij vermoord. Daarvoor pleit advocaat Nico Meijering.

De advocaat wil weten of het hof zijn geliquideerde cliënt schuldig acht aan de strafbare feiten waarvan het Openbaar Ministerie hem verdenkt.

Vrouw

Volgens Meijering is het verzoek een hartekreet van de weduwe van Akgün. Zij wil dat het hof in het belang van haar kinderen een oordeel geeft over de schuldvraag.

Ze zegt dat haar man onschuldig is en dus bijna vier jaar onterecht in de Extra Beveiligde Inrichting zat.

DNA-onderzoek

De 40-jarige Akgün werd de dag voor kerst in Istanbul geliquideerd terwijl hij in zijn auto voor een verkeerslicht stond. De procedure is, dat als een verdachte tijdens een proces overlijdt, het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard en het proces stopt.

Het Openbaar Ministerie heeft officieel nog niet vastgesteld dat Akgün dood is. Daarom heeft het OM de Turkse justitie gevraagd bijvoorbeeld een haar van het liquidatieslachtoffer op te sturen, zodat definitief kan worden vastgesteld of het Ali Akgün was. De uitslag wordt pas over enkele weken verwacht. Tot die tijd is Akgün verdachte.

Moordaanslagen

Ali Akgün was een van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Passage.

Volgens het Openbaar Ministerie waren Akgün en Dino Soerel opdrachtgevers voor meerdere moordaanslagen, onder meer die op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Het OM eiste bij de rechtbank levenslang tegen Akgün en Soerel, maar de rechtbank sprak hen vrij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl