NOS Nieuws

Onduidelijk of eigen risico zorg wel werkt

Het is niet duidelijk of mensen zuiniger met zorg omgaan door het eigen risico. De effecten kunnen niet worden aangetoond. Dat schrijft minister Schippers aan de Tweede Kamer over de evaluatie van de Zorgverzekeringswet.

De onderzoekers van KPMG hebben het hele stelsel onder de loep genomen. Ze concluderen dat zorgverzekeraars zich niet schuldig maken aan de verboden selectie van 'gezonde' verzekerden, door bijvoorbeeld kortingen aan groepen als studenten, groepen werknemers of startende ondernemers te geven.

Wel zeggen de onderzoekers dat de kortingen die die groepen krijgen, worden opgebracht met de premies van individuele verzekerden die geen korting krijgen. Ook heeft de groepskorting nog geen aantoonbaar nut gehad, zoals een besparing op de zorgkosten van die groepen of een verbeterde gezondheid.

Onduidelijkheid

De onderzoekers schrijven verder dat er nog steeds onduidelijkheid is over de verschillende zorgpolissen en wat daarin is verzekerd. Zorgverzekeraars moeten meer doen aan transparantie en informatievoorziening.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat er ook op toezien dat de vergelijkingssites van zorgpolissen echt kloppen. Zorgverzekeraars moeten samen met de beheerders van de sites de informatie verbeteren en goed bijhouden.

Verschillen

Op een aantal punten verschillen minister Schippers en de onderzoekers van inzicht. De onderzoekers vinden bijvoorbeeld dat verzekerden voldoende invloed hebben op de zorgverzekeraars. Schippers vindt dit juist onvoldoende en wil verzekerden meer inspraak geven. Ook wil zij bepaalde reclame en marketingtrucs gaan verbieden.

De onderzoekers vinden dat huisartsen en andere 'kleine' zorgaanbieders een goede onderhandelingspositie hebben ten opzichte van de grote verzekeraars. Schippers wil ze juist gaan ondersteunen omdat veel artsen klagen dat zij niets in te brengen hebben.

De NZa gaat nog onderzoeken of zorgverzekeraars zich wel aan hun zorgplicht houden bij patiënten met de goedkoopste polissen, en of zorginkoop alleen om de prijs draait of ook om de kwaliteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl