kamer beëdigt nieuwe Kinderombudsman
NOS Nieuws

Nieuwe Kinderombudsman Kalverboer beëdigd

De Tweede Kamer heeft de nieuwe Kinderombudsman Margrite Kalverboer beëdigd. Ze moet erop toezien dat de overheid en organisaties de rechten van kinderen naleven.

Kalverboer is de opvolgster van Marc Dullaert. Die had graag willen aanblijven, maar hij moest vertrekken omdat de Nationale ombudsman Van Zutphen zijn eigen team wilde samenstellen.

Kinderrechten

Kalverboer geldt als autoriteit op het gebied van kinderrechten. Ze was hoogleraar Kind, Pedagogiek en Vreemdelingenrecht in Groningen. Kalverboer wil als Kinderombudsman iets doen voor kinderen die buiten het directe blikveld vallen, zoals kinderen die mishandeld worden en kinderen van kwetsbare ouders. Ze vindt dat het Kinderrechtenverdrag "in de genen van hulpverleners moet komen".

Over de commotie rond het ontslag van haar voorganger zei ze dat ze die nu achter zich wil laten. Volgens Kalverboer heeft Dullaert veel op de kaart gezet en gaat ze daarop door. Ze zal wel haar eigen accenten zetten.

Van Zutphen zei na de beëdiging te hopen dat met de benoeming van Kalverboer een eind komt aan "een korte maar hevige periode van beroering waarin twijfel is geuit over de continuïteit en onafhankelijkheid van het instituut Kinderombudsman".

Hij wil nu vooral vooruit kijken. Volgens Van Zutphen heeft Kalverboer met haar achtergrond een "prachtige ervaring" om als Kinderombudsman aan het werk te gaan.

Onvoldoende oog

Van Zutphen bracht vandaag ook zijn verslag uit over 2015. Volgens hem heeft de overheid vorig jaar burgers in de problemen gebracht doordat er onvoldoende oog was voor hun specifieke situatie. "Op het moment dat de overheid zich onvoldoende verplaatst in de burger, gaat het mis." Volgens de ombudsman geldt dat vooral voor mensen die niet zelfredzaam zijn en die afhankelijk zijn van de overheid om hun problemen op te lossen.

De ombudsman heeft onder meer veel klachten gekregen over het verdwijnen van de blauwe envelop van de Belastingdienst. Hij vindt dat de overheid bij grote complexe veranderingen, zoals het nieuwe pgb-systeem, onvoldoende bij zichzelf te rade gaat.

Bij de Nationale ombudsman zijn vorig jaar 38.147 klachten binnengekomen, dat zijn er bijna 2000 meer dan in 2014.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl