Koningin Elizabeth met de troonopvolgers
NOS Nieuws

Onverwoestbare Queen Elizabeth viert negentigste verjaardag

De Hongaarse opstand, de eerste man op de maan, de Koude Oorlog, de opkomst van The Beatles. Elizabeth II heeft het als vorstin allemaal meegemaakt. Na al die tijd is ze nog steeds het hoofd van het Britse koninkrijk, en vandaag wordt ze 90 jaar.

Een groot deel van de Britten heeft nooit een andere royal op de troon gezien, want ze zit er inmiddels al 64 jaar. Om precies te zijn: 23.450 dagen. Daarmee is ze de langstzittende monarch in de geschiedenis van het Britse koningshuis.

Jarige Elizabeth langst zittende Britse monarch

Maar ondanks die lange regeerperiode is ze nog altijd geliefd. Ze wordt geprezen om haar vastberaden karakter en de flair waarmee ze regeert. Iets wat Winston Churchill al zag toen ze nog een kind was. "Ze straalt autoriteit en doordachtheid uit. Verbazingwekkend voor een kind", zei Churchill over Elizabeth.

Plichtsgetrouw

"84% van de Britten heeft wel eens gedroomd dat Elizabeth een kopje thee kwam drinken", vertelt oud-correspondent Hieke Jippes. "Ze bewonderen haar vooral om haar plichtsgetrouwheid. Al heeft ze er de pest in die dag, je zal het niet aan haar zien."

  • Annie Leibovitz / AFP
    Koningin Elizabeth en al haar achterkleinkinderen
  • Annie Leibovitz / AFP
    Elizabeth en haar dochter prinses Anne
  • AFP
    Koningin Elizabeth vervult met een lach haar publieke taken

Nog altijd is er geen enkel signaal dat de koningin van plan zou zijn om te stoppen. Hooguit doet ze een tandje minder. Met een grote glimlach en een, voor haar leeftijd, onverwoestbare energie knipt ze met enige regelmaat nog lintjes door.

"Vorig jaar had ze 306 binnenlandse verplichtingen en 35 buitenlandse", zegt Jippes. "Niemand kan haar betrappen op vermoeidheid, want ze zal nooit laten zien hoe ze zich voelt. Maar ik heb begrepen dat ze nog fit is, zowel mentaal als fysiek. Ze zal dit blijven doen tot ze erbij neervalt."

In Windsor

Met die vorstelijke energie viert ze vandaag ook haar verjaardag. Samen met haar man prins Philip maakt ze een wandeling door Windsor, het stadje bij haar geliefde Windsor Castle. Bij het beeld van haar betovergrootmoeder koningin Victoria onthult ze een plaquette voor 'The Queen's Walkway', een wandelroute door Windsor.

Eerste 'hoera' voor de Queen

In de avond krijgt ze bezoek van haar oudste zoon prins Charles en zijn vrouw Camilla. Met zijn allen steken zij een vuurbaken aan. Tegelijkertijd wordt er in de overzeese gebieden van het Britse koninkrijk eenzelfde baken aangestoken.

Koningin Elizabeth zou Elizabeth niet zijn als ze haar negentigste verjaardag niet op een zeker moment met het hele land zou vieren. Dat gebeurt op 11 juni met een spectaculaire parade in Londen en andere festiviteiten in het hele land.

Britten feliciteren Elizabeth met haar negentigste verjaardag
Terugblik op het leven van Queen Elizabeth

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl