Een lokale bosbrand op Sumatra in 2019
NOS Nieuws

Omvang bosbranden Indonesië van 2019 blijkt dubbel zo groot

De bosbranden in Indonesië van 2019 hebben bijna twee keer zo veel schade aangericht als de Indonesische overheid meldde, schrijven onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Earth System Science Data. Bij de branden gingen niet 1,6 miljoen hectare, maar 3,1 miljoen hectare bos en regenwoud verloren. Dat is een oppervlakte ter grootte van België.

Bij het onderzoek werd nieuwe technologie gebruikt, waardoor ook kleinere branden konden worden gemonitord. Ondanks de bosbranden neemt de ontbossing in Indonesië de laatste vier jaar af, schrijven de onderzoekers.

De bosbranden van 2019, die vooral op Sumatra en Borneo woedden, behoren tot de hevigste van de afgelopen decennia. De lucht raakte hevig vervuild met smog.

Boven de provincie Jambi kleurde de lucht een tijdlang bloedrood:

Lucht kleurt rood boven Indonesië door bosbranden

Vaak worden branden illegaal aangestoken door kleine boeren en plantagehouders die land willen vrijmaken voor de landbouw. De Indonesische autoriteiten hebben in 2019 bijna 200 mensen aangehouden in verband met de branden.

Onderzoek tegengewerkt

Het onderzoek naar de bosbranden ligt gevoelig in Indonesië. Een van de onderzoekers, de Franse ecoloog David Gaveau, moest het land in 2020 verlaten nadat hij de eerste resultaten van de studie naar buiten had gebracht. Ook werd zijn huis doorzocht. Volgens de Indonesische autoriteiten hangt zijn deportatie samen met visumproblemen.

Volgens Gaveau is de uitzetting een direct gevolg van het onderzoek:

Milieuorganisaties en klimaatwetenschappers vragen de Indonesische overheid al langer om meer transparantie rond de bosbranden in het land. Dat is tevens in het voordeel van het land zelf, stelt Greenpeace Indonesia, vanwege de toegang tot fondsen om ontbossing tegen te gaan.

De Indonesische president Joko Widodo zei eerder dat er een permanente oplossing moet worden gevonden voor de jaarlijkse bosbranden. Brandstichters riskeren een gevangenisstraf van vijftien jaar, maar volgens milieugroepen schiet de handhaving tekort.

Zowel Indonesische media als het Britse persbureau Reuters hebben de Indonesische overheid om een reactie gevraagd op het recente onderzoek, maar die tot dusverre niet gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl