Protesten in Kaapstad, Zuid-Afrika, in december 2021 tegen zeebodemonderzoek door Shell
NOS NieuwsAangepast

Britse milieurechtorganisatie begint juridische procedure tegen Shell-bestuurders

De Britse milieurechtenorganisatie ClientEarth begint een juridische procedure tegen de 13 bestuurders van Shell. Dat maakt de organisatie vanochtend bekend.

De organisatie wil de bestuurders persoonlijk aansprakelijk stellen omdat ze zich niet goed voorbereiden op de energietransitie. Volgens hen is dit de eerste keer dat bestuurders op deze manier persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Het Shell-bestuur zou geen klimaatstrategie implementeren die in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs, en volgens de klagers is er daardoor sprake van wanbestuur. Ze spannen deze zaak aan onder het Britse vennootschapsrecht. Shell is sinds een paar maanden volledig een Brits bedrijf en heeft het hoofdkantoor van Den Haag naar Londen verhuisd.

'Rechtszaken helpen niet'

In een reactie zegt Shell dat het bedrijf in de wereldwijde strategie streeft naar netto nul emissie in 2050 en daarmee in lijn blijft met het Klimaatakkoord van Parijs. In 2030 wil het hele bedrijf de emissies gehalveerd hebben en minder vervuilende brandstoffen leveren.

"De uitdagingen bij de huidige energievoorzieningen onderstrepen de noodzaak van een effectieve en door overheid geleide aanpak om én de energiebehoefte zeker te stellen én tegelijk het energiesysteem minder fossiel te maken. Rechtszaken helpen niet bij deze uitdagingen", aldus Shell.

Milieudefensie

In Nederland kreeg Milieudefensie vorig jaar mei gelijk van de rechter in een zaak tegen Shell, waarin bepaald werd dat het concern in 2030 de CO2-uitstoot met 45 procent moet hebben teruggebracht ten opzichte van 2019. Het was voor het eerst dat een bedrijf zo'n verplichting opgelegd kreeg van de rechter.

ClientEarth heeft aandelen in Shell, en zegt dat het in het belang van Shell zelf handelt. Voor de waarde van Shell op lange termijn zou het belangrijk zijn om de koers te wijzigen, zegt de milieurechtorganisatie. "Het is goed dat de aandeelhouders van Shell zelf het wanbeleid van het bestuur aankaarten", zegt Milieudefensie in een reactie op deze zaak.

Het feit dat Shell nu een volledig Brits bedrijf is en het hoofdkantoor in Londen staat heeft geen gevolgen voor de verplichtingen die voortkwamen uit het vonnis van de zaak van Milieudefensie. Ook voor het hoger beroep heeft de verhuizing geen consequenties.

Die rechtszaak van Milieudefensie, hoe zat die ook alweer? Kijk voor meer informatie deze explainer uit 2020:

Moet Shell meer doen voor het klimaat?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl