Tadej Pogacar
NOS WielrennenAangepast

Pogacar rijdt in 2024 de Giro d'Italia én de Tour de France

Het wielerjaar 2024 is nog niet begonnen en de eerste verrassing is al daar: Tadej Pogacar rijdt in mei volgend jaar voor het eerst de Giro d'Italia. Daarnaast doet de 25-jarige kopman van UAE Team Emirates voor de vijfde keer mee aan de Tour de France, die hij in 2020 en 2021 op zijn naam schreef.

Tijdens de ploegpresentatie van UAE liet Pogacar in het midden waar zijn prioriteit ligt. Op de vraag of hij voor de eerste keer de Giro wil winnen of voor de derde keer de Tour antwoordde hij: "Ik kies ervoor om het WK te winnen."

Zijn deelname aan de Giro (4 tot en met 26 mei) en de Tour (29 juni tot en met 21 juli) betekent dat zijn programma er anders uitziet dan gebruikelijk. Zo komt hij niet in actie in de Ronde van Vlaanderen (31 maart) en de Amstel Gold Race op (14 april), twee klassiekers die hij vorig jaar op zijn naam schreef.

  • AFP
    Tadej Pogacar in het geel in 2021

Pogacar is wel present in de Italiaanse klassiekers Strade Bianche (2 maart) en Milaan-Sanremo (16 maart) en doet volgens het voorlopige programma ook mee aan de Ronde van Catalonië (18 tot en met 24 maart) en de Waalse klassieker Luik-Bastenaken-Luik (21 april).

De afgelopen twee edities van de Tour de France eindigde Pogacar als tweede achter Jonas Vingegaard en ook volgend jaar geldt de Sloveen als de grote uitdager van de tweevoudig winnaar uit Denemarken. Na de Tour richt Pogacar zich op de Olympische Spelen, het WK en de Ronde van Lombardije, waar hij wel zijn titel verdedigt.

Het nieuws van Pogacars Giro-deelname is opvallend omdat hij eerder dit jaar liet doorschemeren dat hij denkt dat een renner zich volledig op de Tour de France moet concentreren, wil hij die drieweekse ronde kunnen winnen. Zoals Jumbo-Visma - volgend jaar Visma-Lease A Bike - de afgelopen twee seizoenen van Vingegaard volledig om de Tour heen bouwde.

Twee maanden vóór de Tour begint ook al de drieweekse Ronde van Italië rijden, past moeilijk in het plaatje van de ideale Tour-voorbereiding.

Van Aert ook in Giro

Volgens de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport zullen er overigens meer grote namen aan de start van de Giro verschijnen, namelijk Nairo Quintana en Simon Yates. Ook Geraint Thomas zou wel wat zien in deelname. De Belg Wout van Aert kondigde eerder ook al aan dat in 2024 de Giro zijn hoofddoel is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl