NOS NieuwsAangepast

Politie aan de deur bij Hans Teeuwen om filmpje met buks

De politie Amsterdam is bij het huis van cabaretier Hans Teeuwen langsgegaan om een luchtdrukpistool mee te nemen. Teeuwen had het wapen gebruikt voor een persiflagefilmpje van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Het luchtdrukpistool, dat gelijkenissen vertoont met een echt pistool, lijkt een verwijzing naar de vuurwapenaffaire rond haar ex-man Robert Oey en hun zoon.

Op een video die Teeuwen heeft gedeeld op Instagram is te zien dat zes agenten het huis van Teeuwen binnengaan. Daar nemen ze het pistool in beslag dat kort in het persiflagefilmpje te zien is. Na een paar minuten vertrekken de agenten weer, met het wapen.

Bekijk hieronder (een gedeelte) van de video:

Politie neemt pistool in beslag bij cabaretier Hans Teeuwen

In het filmpje is een agent te horen die zegt dat het wordt meegenomen vanwege de wet wapens en munitie. Daarin staat dat voorwerpen die qua vorm en afmetingen sprekend lijken op vuurwapens zijn verboden.

Voordat de agenten vertrekken, wordt Teeuwen nog meegedeeld dat hij wordt gezien als verdachte en er een kans bestaat dat hij nog verhoord wordt.

Teeuwen laat aan de NOS weten dat hij werd verrast door de agenten aan zijn deur. In eerste instantie dacht hij aan visite voor zijn jarige vriendin. "Ze hadden een zogenoemd bevel tot binnentreding. Tsja. We waren gelukkig slim genoeg om het te filmen."

Het ging volgens hem om een oud pistool, waarvan hij naar eigen zeggen niet eens meer weet hoe hij werkt. "Dit was dus een parodie op de zaak over het verboden wapenbezit die speelde rond de burgemeester, en twee uur later staat de politie op de stoep. Dat is ongelofelijk dom. Zeker na zondag", zegt Teeuwen, doelend op de opening van het Holocaustmuseum in Amsterdam, die deels werd verstoord door schreeuwende en joelende demonstranten. Halsema kreeg na die demonstratie zowel kritiek als bijval.

'Meestal met arrestatieteam'

Een woordvoerder van de politie Amsterdam zegt dat er een melding was binnengekomen van iemand die zich zorgen maakte om het pistool in het filmpje. "We nemen het altijd hoog op als we zo'n melding binnenkrijgen. Nepvuurwapens en echte vuurwapens willen we van straat hebben. Je kunt het verschil ook niet zien."

Dat er zes agenten voor de deur stonden, is niet ongebruikelijk, zegt de woordvoerder. "Sterker nog, bij een melding van een vuurwapen gaan we er ook vaak met een arrestatieteam op af. Dit keer is er dus afgeschaald." De politie Amsterdam heeft ook meerdere keren invallen gedaan met een arrestatieteam als er vuurwapens voorbijkwamen in videoclips. "Als er geen vergunning voor verleend is, doen we hetzelfde."

Teeuwen rekent niet op een slepende zaak en zegt dat hij al van meerdere kanten juridische hulp aangeboden heeft gekregen. "Eigenlijk hoop ik dat er door dit incident meer aandacht is voor wat er zondag allemaal is misgegaan bij die demonstratie", zegt hij.

Volgens hem was de zaak simpel op te lossen via een telefoontje van een agent. "Dan hadden ze ook prima even bij mij binnen mogen kijken. Verder hoop ik dat dit vooral onnozelheid was, en niet dat ze zich door dat filmpje uitgedaagd voelden. Want zo lijkt het nu wel, en die verdenking komt niet door mij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl