NOS Wielrennen

Van der Poel was hulp van Sanremo-winnaar Philipsen in Roubaix niet vergeten

Een tweede zege op rij zat er niet in, toch was nummer tien Mathieu van der Poel een blij man na Milaan-Sanremo. De overwinning was dankzij Jasper Philipsen immers in de ploeg gebleven.

"Supermooi natuurlijk. Hij heeft mij in Roubaix aan winst geholpen", haalde de Alpecin-coureur Parijs-Roubaix van vorig jaar in herinnering. "Dat soort dingen vergeet ik niet rap."

Eerste koersdag

Van der Poel was op zijn eerste koersdag van het nieuwe wegseizoen gestart als een van de favorieten, maar Tadej Pogocar leek na diens imposante optreden van twee weken geleden in Strade Bianche toch de te kloppen man. Toen de Sloveen vlak voor de top van de Poggio een versnelling plaatste, had Van der Poel alle moeite om te antwoorden.

"Toen Pogacar ging, moest ik op de limiet gaan", gaf de wereldkampioen grif toe. "Ik kon niet overnemen. Toen ik beneden kwam, zag ik Jasper zitten. Hij had al gezegd dat hij heel goed was. Ik had niet veel meer in de tank en probeerde het tempo hoog te houden voor Jasper. Heel straf dat-ie het afmaakt."

Van der Poel kon Pogacar nét volgen op de Poggio: 'Zat niet veel meer in de tank'

Het was precies een half jaar geleden dat Van der Poel zijn laatste wegwedstrijd afwerkte - de Super 8 Classic, de eerste koers die hij in zijn regenboogtrui won - en het was dus een beetje gissen naar de vorm. "Ik had niet verwacht net zo goed als vorig jaar te zijn. En dat was ik ook niet. Maar ik was toch al beter dan ik had gedacht."

En over het eindresultaat kon hij ook al content zijn. "Voor het tweede jaar op rij met de ploeg Sanremo winnen is toch wel uniek", glunderde hij.

Philipsen dankbaar

Milaan-Sanremo leek de laatste jaren niet meer het domein te zijn voor de pur sang sprinters, maar met Philipsen is er toch weer eentje op de erelijst terechtgekomen. "Ik heb het tegendeel bewezen, ja", sprak de winnaar.

"Maar met iemand als Mathieu aan je zijde wordt het wel iets makkelijker. Hij heeft er echt voor gezorgd dat we tot een sprint konden komen. Daar ben ik hem enorm dankbaar voor. Dit is een van de wedstrijden waarvan je droomt als jong kind."

Olav Kooij vond zich terug op de veertiende plaats en mocht daarmee ook al niet klagen. "Het ging op zich wel goed. De Cipressa wist ik nog wel te overleven. Ik rij de Poggio ook goed op, maar op het moment dat de aanval kwam, had ik de benen niet meer. Ik denk dat ik wel tevreden mag zijn. Dit was wat er vandaag in zat."

De winnaar van twee massasprints in Parijs-Nice van eerder deze maand had gezien hoe Philipsen, ook zo'n rappe aankomer, met de bloemen aan de haal was gegaan in Sanremo. Dat biedt perspectief voor de toekomst, erkende de 22-jarige renner van Visma-Lease a bike.

"Ik hoop het. Philipsen wint vandaag. Die heeft, denk ik, hier ook elk jaar stappen gezet en is elk jaar beter gaan rijden. Ik ga hier in elk geval nog vaker terugkomen en hoop uiteindelijk ook te kunnen meesprinten voor de overwinning. Deze koers is gewoon een kwestie van doen en ervaren wat ervoor nodig is."

Kooij kon lang mee in eerste Milaan-Sanremo: 'Maar toen aanval kwam, had ik benen niet'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl