Tadej Pogacar, getekend door de kou, zette de Ronde van Catalonië meteen naar zijn hand op Vallter 2000.
NOS Wielrennen

Pogacar begint bergrit met vreemde vlucht en slaat slag op besneeuwde slotklim

Tadej Pogacar heeft zijn stempel gedrukt op de Ronde van Catalonië. De Sloveense topfavoriet kwam in de tweede etappe, een zware bergrit in regenachtige en zelfs winterse omstandigheden, solo boven op de slotklim Vallter 2000.

Mikel Landa en Aleksandr Vlasov waren op bijna anderhalve minuut 'best of the rest.'

Sanitaire stop

Maandag greep Pogacar net naast de zege in de heuvelachtige openingsrit. De Australiër Nick Schultz verraste het al fiks uitgedunde peloton met een demarrage in de laatste kilometer.

Schultz begon zodoende in de wit-groene leiderstrui, maar zou die zeker verliezen in de pittige bergrit met aankomst op meer dan 2.135 meter in het skioord Vallter 2000.

En dus waren alle ogen gericht op Pogacar. Toch slaagde hij erin al vroeg in de etappe te ontsnappen in het wiel van ploeggenoot Domen Novak.

Tadej Pogacar en Domen Novak reden vroeg in de etappe opeens weg uit het peloton.

Die actie deed veel wenkbrauwen fronsen, maar bleek later om een speciale nijpende reden te zijn. Pogacar werd namelijk gesignaleerd in het riet, waar hij blijkbaar dringend zijn behoefte had gedaan.

Voor de rit moest de ploeggenoot van Pogacar, de Australiër Jay Vine - die gisteren al op ruim een kwartier werd gezet - opgeven met maagklachten.

Ook Bart Lemmen (Visma-Lease A Bike) kwam niet meer aan de start: de oud-militair brak gisteren zijn sleutelbeen bij een valpartij.

Dichtbij en ver weg

Terwijl Pogacar zijn sanitaire stop maakte, reden zes avonturiers al met een voorsprong van ruim zes minuten op kop. Alex Jaime (Kern Pharma), een van de drie Spanjaarden in de kopgroep, had een speciale reden om in de aanval te gaan: hij passeerde onderweg namelijk zijn huis in Sarria de Ter.

Dat gold zeker niet voor Jambaljamts Sainbayar. De eerste Mongoolse renner in de WorldTour, rijdend voor het Spaanse Burgos-BH, gaf in ieder geval zijn visitekaartje af.

Jimmy Janssens leidt de kopgroep op weg naar Vallter 2000, in het laatste wiel Mongools kampioen Jambaljamts Sainbayar.

De sterkste in de kopgroep was echter de Belg Jimmy Janssens, doorgaans aantrekker van de sprint voor mannen als Jasper Philipsen. Hij hield het vol tot aan de voet van de slotklim.

Buiten beeld

Hoe verder het peloton de Pyreneeën introk, hoe meer de regen de renners teisterde. Ook de televisieregistratie had last van het mistige weer. Zo bleef de aanval van Pogacar op weg naar de besneeuwde top van Vallter 2000 buiten beeld.

Toen de eerste helikopterbeelden doorkwamen, had de Sloveen al een ruime voorsprong op Mikel Landa (Soudal-QuickStep), Lenny Martinez (Groupama-FdJ), Aleksandr Vlasov (Bora-hansgrohe), João Almeida (UAE) en de gisteren ten val gekomen Egan Bernal (Ineos).

Voor de twee troeven van Visma-Lease A Bike (Sepp Kuss en Cian Uijtdebroeks) ging het toen al te snel.

Landa in achtervolging

Eenmaal tussen de sneeuwmuren ging Landa in de tegenaanval, met Vlasov in zijn wiel. De Bask - die dit jaar vooral in dienst rijdt van Remco Evenepoel, maar in Catalonië en in de Vuelta voor eigen kans mag gaan - vocht tegen de kou maar verslapte niet.

Ook Pogacar had duidelijk geleden onder de weersomstandigheden, maar nam wel een stevig voorschot op de eindzege in Catalonië.

De Sloveen had al lang een warme jas aan toen de verkleumde Landa op 1.23 als tweede boven kwam, kort daarop gevolgd door Vlasov.

Wout Poels, die maandag ook ten val was gekomen, kwam in een groepje met Kuss op 2.03 als negende over de streep.

De Ronde van Catalonië eindigt zondag met een slotrit in Barcelona.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl