NOS Wielrennen

Van der Poel wint E3 Saxo Classic en zegeviert in eerste duel met Van Aert

Van der Poel wint E3 Saxo Classic en zegeviert in eerste duel met Van Aert

De E3 Saxo Classic, tot een paar jaar geleden bekend als de E3 Harelbeke, is gewonnen door Mathieu van de Poel. De Nederlander van Alpecin-Deceunick, die deze World Tour-wedstrijd nog niet op zijn palmares had staan, kwam na 207,6 kilometer solo over de streep in de Stasegemsesteenweg in Harelbeke.

Van der Poel demarreerde op 44 kilometer van de meet op de kasseien van de Paterberg, waar zijn concurrent en rivaal Wout van Aert aan de voet onderuit was gegaan.

De Belg, die voor dit voorjaar de Ronde van Vlaanderen bovenaan zijn verlanglijst heeft staan, zette nog wel de achtervolging in, maar wist de wereldkampioen niet meer te achterhalen.

Wout van Aert

Hij kreeg zelfs nog gezelschap van zijn landgenoot Jasper Stuyven, die anderhalve minuut na Van der Poel de tweede plek voor zich opeiste.

Eerste confrontatie van het seizoen

Vooraf werd al reikhalzend uitgekeken naar de eerste confrontatie van het seizoen tussen de matadoren Van der Poel, die afgelopen zaterdag zijn eerste wegkoers van het jaar afwerkte (tiende in Milaan-Sanremo), en Van Aert, net terug van een hoogtestage en in februari al de beste in Kuurne-Brussel-Kuurne.

Bekijk hieronder de vooruitblik van Mathieu van der Poel en Wout van Aert op de E3 Saxo Classic.

Van der Poel voor E3 Saxo Classic: 'Een van de lastigste wedstrijden'

Van Aert won de E3 Classic vorig jaar voor de tweede keer op rij door in de sprint af te rekenen met zijn medevluchters Van der Poel en Tadej Pogacar. Naar de laatste had hij in de 66ste editie van de Belgische koers geen omkijken: de Sloveen houdt deze week huis in de Ronde van Catalonië.

Gebroken neus

Van Aert en Van der Poel konden vandaag niet alleen elkaar testen, maar zich ook warmdraaien voor de Ronde van Vlaanderen van volgend weekeinde. Met z'n zeventien hellingen, waarvan enkele geplaveid met kasseien, komt de E3 Classic immers in de buurt bij wat de renners op eerste paasdag tijdens 'De Hoogmis' voorgeschoteld krijgen.

Van Aert, kopman van Visma-Lease a bike, moest het al snel met een helper minder doen. Per Strand Hagenes, de vervanger van de zaterdag ziek afgestapte Christophe Laporte, was vroeg in de wedstrijd betrokken bij een massale valpartij en kon door een gebroken neus zijn weg niet vervolgen.

Pechvogel Per Strand Hagenes

Een groep van tien man wist zich na een dik uur los te maken van het peloton en in de regen een gat van een kleine vijf minuten te slaan. Op de Taaienberg, op 81 kilometer van de meet, waren daar nog drie minuten van over, maar die marge werd snel kleiner toen Van der Poel op de kasseienklim vol op de pedalen ging staan.

Van Aert kon niet meteen volgen, maar kwam alsnog tot MVDP. En niet alleen de Belg. Van der Poel schudde nog een paar keer aan de boom en trok het hele peloton uit elkaar. Hij kon echter niet voorkomen dat er een nieuw kopgroepje ontstond waarin hij ontbrak en van waaruit Oier Lazkano demarreerde.

Van Aert glijdt weg

De Bask stond aan de voet van de Paterberg op het punt te worden ingelopen, toen Van Aert plots weggleed en op de kasseien terechtkwam. Van der Poel, die al van zins leek om op die klim te versnellen, gaf er een extra snok aan en was gevlogen.

Wout van Aert (in het geel) gaat onderuit op de Paterberg

Op de Oude Kwaremont, op 39 kilometer van de finish, had de eenzame vluchter een halve minuut voorsprong te pakken. Van Aert wenste niet bij de pakken neer te zitten en ging in zijn uppie in de achtervolging op zijn rivaal. De Belgische tijdrijder naderde tot op elf seconden, maar verloor vervolgens toch weer tijd.

Ook achter de Belgische winnaar van de afgelopen twee edities, die op de laatste helling (de Tiegemberg op 21 kilometer van de finish) zijn achterstand op Van der Poel had zien oplopen tot veertig tellen, was het beste er vanaf.

De 29-jarige Van der Poel trad in Harelbeke in de voetsporen van Niki Terpstra, in 2018 de laatste Nederlander die de E3 op zijn naam schreef. Ook Jan Raas (1979, 1980, 1981), Bert Oosterbosch (1984) en Steven de Jongh (2003) waren ooit de beste in de Vlaamse koers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl