Koen Bouwman is de eerste Nederlandse eindwinnaar van de Settimana Coppi en Bartali.
NOS WielrennenAangepast

Bouwman in voetsporen Vingegaard met eindzege Coppi e Bartali: 'Was even geleden'

Koen Bouwman heeft de 39ste Settimana Coppi e Bartali op zijn naam geschreven. De 30-jarige Achterhoeker van Visma-Lease A Bike begon als leider aan de lastige slotrit rond Forlì en zag de eindzege niet meer in gevaar komen.

Bouwman is de eerste Nederlander die de naar het legendarische rennersduo Fausto Coppi en Gino Bartali vernoemde etappekoers weet te winnen.

"Het was even geleden, anderhalf jaar, dat ik mijn handen in de lucht heb kunnen steken", aldus Bouwman in gesprek met Langs de Lijn en Omstreken. "Dat ik nu het algemene klassement win, daar ben ik echt superblij mee."

Twee jaar na doorbraak in Giro

Voor Bouwman was dat zijn eerste overwinning sinds de Giro van 2022, waarin hij twee etappes en de bergtrui won. Ondanks dat succes koestert de fervente liefhebber van de hengelsport geen ambitie om als kopman uitgespeeld te worden.

"Ik zit in een van de betere ploegen ter wereld. Daar zitten zo veel sterke jongens in dat je niet altijd als kopman naar een wedstrijd kunt gaan. Nu was dat wel weer het geval en die kans heb ik met beide handen gegrepen."

In de afgelopen vijf dagen paste die rol hem prima. "Maar op een dag als vandaag wil je al het personeel belonen dat achter de schermen superhard werkt om ons hier optimaal te helpen", zegt Bouwman. "Ik denk dat dat voor mij wel de meeste stress met zich meebrengt."

Bouwman sloeg zijn slag in de derde etappe met start en finish in Riccione. Hij won de pittige heuvelrit die deels door dwergstaat San Marino liep. De Nederlandse renner sprong in de vlakke slotfase vanuit een kopgroep naar het wiel van de ontsnapte Louka Matthys toe en klopte de Belg in de sprint.

Mede dankzij de bonificaties nam hij bovendien de leiderstrui over van een andere oud-winnaar, Diego Ulissi.

De andere etappes werden gewonnen door Marco Brenner (Tudor), Ulissi (UAE) en Archie Ryan (EF). De laatste, in het verleden nog ploeggenoot van Bouwman bij Jumbo-Visma, was met een achterstand van negen seconden ook zijn voornaamste concurrent voor de eindzege.

Klassieke wielerbaan

In de slotrit, waarin de renners nog een kleine 3.000 hoogtemeters op een lokaalparcours rond Forlì voor de wielen kreeg, reed de Noor Carl Fredrik Hagen (Q36.5) lange tijd alleen op kop. Sjoerd Bax maakte deel uit van een groep achtervolgers, maar viel daar letterlijk uit weg.

Op 16 kilometer werd Hagen ook weer ingerekend door een flink uitgedund peloton met de meeste kanshebbers in het klassement. Vervolgens hielden de helpers van Bouwman het tempo hoog, waardoor niemand nog een aanval kon plaatsen.

De sprint op de oude wielerbaan van Forlì werd gewonnen door de Belg Jenno Berckmoes (Lotto-Dstny), die na een tweede en twee derde plaatsen eindelijk de handen in de lucht mocht steken.

Fraai rijtje

Hoewel de bescheiden Italiaanse rittenkoers in Emilia-Romagna de laatste jaren vooral een wedstrijd is waarin jonge talenten tot wasdom komen, voegt Bouwman zich in een fraai rijtje.

Onder anderen Jonas Vingegaard, Cadel Evans, Michele Scarponi, Damiano Cunego, Paolo Bettini en Michele Bartoli wonnen de wedstrijd in het verleden. Vorig jaar mocht de Zwitser Mauro Schmid met de bloemen prijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl