Protesten in Pakistan na de moord op een sikh-leider in Canada
NOS Nieuws

The Guardian: 'Indiase overheid liet meerdere mensen in buitenland vermoorden'

De Indiase overheid liet sinds 2020 meerdere mensen in Pakistan doden, meldt The Guardian op basis van gesprekken met medewerkers van de Indiase en Pakistaanse geheime diensten.

In Pakistan zou het gaan om bijna twintig liquidaties op mensen die er door India van worden beschuldigd terreurdaden te hebben gepleegd of lid te zijn van terroristische organisaties. Volgens deze medewerkers kunnen dit soort moorden niet zijn gepleegd zonder medeweten en goedkeuring van premier Modi.

Canada

De beschuldigingen volgen op eerdere beschuldigingen van de Canadese regering dat India achter de moord zou zitten van een sikh-leider in de buurt van Vancouver in 2023. Hij werd door de overheid beschouwd als terrorist omdat hij onderdeel was van de Khalistan-beweging.

Die beweging heeft als doel een eigen staat voor sikhs in India te stichten. Ook in de Verenigde Staten werd een moord gepland op een sikh. Volgens de Amerikaanse regering werd de opdracht voor die moord ook door India gegeven. India ontkent iedere betrokkenheid.

Bomaanslag

India zou zijn beleid hebben gewijzigd in 2019 na een bomaanslag van een zelfmoordterrorist op een konvooi met Indiase politiemensen in Kashmir. Een medewerker van de Indiase geheime dienst vertelt aan The Guardian dat de regering geen greep kreeg op dit soort aanvallen "omdat Pakistan uiteindelijk een veilige haven was. Dus we moesten naar de bron toe".

Daarbij zou een voorbeeld zijn genomen aan hoe de Saudische regering in 2019 de journalist Jamal Khashoggi liet vermoorden in Turkije. Een hoge Indiase overheidsfunctionaris zou, volgens één persoon die in The Guardian zijn verhaal doet, gezegd hebben: "Als de Saudiërs dit zo kunnen doen, waarom zouden wij dat dan niet kunnen?"

Verenigde Arabische Emiraten

Sindsdien zouden er volgens inlichtingenbronnen 'slapende cellen' van de Indiase geheime dienst in de Verenigde Arabische Emiraten zitten die verantwoordelijk zijn voor het voorbereiden van de moorden.

India ontkent enige betrokkenheid en spreekt tegen The Guardian over "onware en kwaadaardige propaganda tegen India". Het ministerie van Buitenlandse Zaken verwijst naar een een eerdere uitspraak van de minister van Buitenlandse Zaken Subrahmanyam Jaishankar die stelde dat moorden in andere landen "niet het overheidsbeleid van India zijn".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl