Eduardo Camavinga en Phil Foden

Real Madrid en Manchester City in evenwicht na doelpuntrijk spektakelstuk

Real Madrid en Manchester City hebben in de kwartfinales van de Champions League voor een doelpuntrijk spektakel gezorgd. De Spaanse en Engelse sterrenensembles speelden in Bernabéu met 3-3 gelijk.

De eerste drie doelpunten vielen in het eerste kwartier, de andere drie binnen dertien minuten van elkaar in de tweede helft. De return in Manchester is volgende week woensdag.

De loting voor de kwartfinales had de winnaars van de laatste twee edities van de Champions League aan elkaar gekoppeld. Real won in 2022 al voor de veertiende keer het belangrijkste Europese toernooi voor clubteams. Manchester City schaarde zich vorig jaar eindelijk in de galerij der groten door de hoofdprijs voor de allereerste keer te pakken.

De Bruyne ziek

De dik 80.000 toeschouwers zaten amper op hun plek of de bal lag al achter Andrij Loenin, de Oekraïense doelman van Real Madrid. Manchester City, waar de vlak voor de wedstrijd overgevende Kevin De Bruyne op de bank bleef, kwam in de tweede minuut op 0-1 door een rake vrije trap van de Portugees Bernardo Silva.

Bernard Silva haalt uit voor de vroege 0-1

Tot opluchting van de Real-fans zorgde tien minuten later de Fransman Eduardo Camavinga al voor de gelijkmaker met een van richting veranderd schot. City-doelman Stefan Ortego was daardoor kansloos op de inzet.

Het gejuich was amper verstomd of het was opnieuw raak. In de veertiende minuut kwam de thuisclub op een 2-1 voorsprong door Rodrygo. De rappe Braziliaan werd op links vanaf eigen helft gelanceerd en bekroonde zijn rush door via de hak van de Zwitserse verdediger Manuel Akanji te scoren.

Daarna luwde de vroege doelpuntenstorm. Weer Rodrygo had in de 33ste minuut de 3-1 op zijn schoen, maar hij produceerde in kansrijke positie een afzwaaier. Bij Manchester City kwam de Noorse topspits Erling Haaland, goed voor dertig goals in alle competities dit seizoen, er nauwelijks aan te pas.

Eduardo Camavinga juicht na zijn goal tegen Manchester City

Real deed er in het begin van de tweede helft alles aan om de marge te vergroten. Jude Bellingham en Vinícius schoten in het eerste kwartier na rust in kansrijke positie naast en over. Aan de andere kant was er een aardige mogelijkheid voor Jack Grealish. De Brit schoot vanaf links over.

Missen deed ploeggenoot Phil Poden niet, toen hij in de 66ste minuut door John Stones werd aangespeeld in de zestien in een fase dat City beter werd.

De verdediger was blijven hangen na (pas) de eerste corner van de wedstrijd, kreeg de bal van Bernardo Silva en bediende goudhaantje Foden op maat voor de 2-2. Het was Fodens vijfde goal in zeven Champion League-duels.

Uithaal Gvardiol

Het werd nog erger voor Real toen de Kroaat Josko Gvardiol vijf minuten later van afstand uithaalde en de bal net buiten bereik van Loenin in het doel deed belanden: 2-3.

De schade werd door Real weer gerepareerd met een weergaloos doelpunt van Federico Valverde. De Uruguayaan knalde een voorzet van links van Vinícius uit de lucht snoeihard achter Ortega voor de gelijkmaker.

Real deed daarna nog het meest z'n best om voor de winnende goal te gaan. Zonder succes.