Coley Parry
NOS Voetbal

Vitesse en Parry op ramkoers: 'Zijn weg is doodlopende weg'

Vitesse voert een keiharde onderhandelingsstrijd uit met Coley Parry. De Amerikaan wil zoveel mogelijk geld van zijn lening van 15 miljoen euro terug en bovendien wil hij de lijnen blijven uitzetten. De visie van de clubleiding staat daar haaks op.

"Wij willen nu de regie naar ons toe halen", zegt Edwin Reijntjes, tijdelijk algemeen directeur, tegen Omroep Gelderland.

Cruciaal is het behoud van de proflicentie. Die licentie staat onder enorme druk omdat Vitesse jarenlang op veel te grote voet heeft geleefd.

"Vitesse wordt, met alle problemen die spelen, volledig gemangeld", zegt Reijntjes. "Onze levenslijn is de licentiecommissie (van de KNVB, red.). Zij bepalen. Veel mensen hebben nog steeds niet in de gaten hoe ernstig de situatie is. Ook Parry onderschat die."

'Dan is het klaar met deze club'

In februari werd de beoogde overname van Parry door de licentiecommissie geblokkeerd, omdat de vraag is hoeveel geld de Amerikaan heeft en omdat er twijfels zijn over de herkomst van zijn geld. Reijntjes: "We voldoen gewoon al heel lang niet aan de eisen van de commissie, zo simpel is het. Of we het daar nu mee eens zijn of niet. En daar kunnen we echt op worden afgerekend. Dan is het klaar met deze club."

Edwin Reijntjes

Een optelsom van overtredingen leidde er bij Vitesse toe dat de proflicentie in gevaar kwam. Het verloren vertrouwen moet nu in rap tempo weer worden opgebouwd.

Reddingsplan

Vorige week stuurden Reijntjes en zijn adviseur Paul van der Kraan een uitgebreid reddingsplan naar de licentiecommissie.

"We dragen ideeën aan hoe we willen loskomen van het verleden", schetst Reijntjes. "We bieden daarbij een aandelenverkoop aan. Die moet in één stichting van Vitesse worden ondergebracht. Dat is waar we op inzetten. We hebben aangegeven alles te willen doen om weer in gesprek te komen."

Vorige week beschreven we uitgebreid wat er precies aan de hand is bij Vitesse en wat de grote problemen zijn. Lees het artikel hieronder:

In het document, waarin ook over drastische saneringsplannen wordt gesproken, gaat Reijntjes uit van spelen in de eerste divisie: Vitesse staat nu laatste in de eredivisie, degradatie is nabij.

"Dan sorteren we voor op het ergste", zegt de algemeen directeur. "Je moet ook reëel zijn. De begroting van Vitesse wordt waarschijnlijk gehalveerd en zal in het gunstigste geval zo rond de 12 miljoen euro uitkomen."

In de clubplannen is geen rol weggelegd voor Parry. De partijen staan lijnrecht tegenover elkaar. Vorige week zei Parry bij Omroep Gelderland nog dat hij Vitesse wil helpen en dat hij wordt beschadigd.

'Parry geen partij, zit niet in bestuur'

"Wat Coley er niet bij zegt, is dat hij de controle wil houden over alles", aldus Reijntjes. "Hij denkt dat hij bepaalt en wil overal aan tafel zitten. Maar hij is geen partij en zit ook niet in het bestuur. Hij kon de aandelen krijgen en heeft zijn kans gehad, maar het is niet gelukt."

Parry zoekt volgens Vitesse nieuwe buitenlandse investeerders om zich te laten uitkopen. De Arnhemmers willen juist zoveel mogelijk op eigen benen staan, gesteund door Gelderse investeerders. Parry wordt daarmee buitenspel gezet.

"Parry is onze grootste schudeiser en kan alles opblazen", zegt Reijntjes. "Alleen is er dan ook voor hem niets meer."

De schuld van 15 miljoen euro, inclusief rente, hangt Vitesse als een molensteen om de nek. "Parry zal sowieso veel moeten afschrijven van zijn lening", zegt Reijntjes. "Maar zijn weg is een doodlopende weg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl