Ajax in crisis is nummer drie FC Twente de baas in onrustige Arena

Bekijk de samenvatting van Ajax - FC Twente

Ajax heeft in tijden van crisis een aansprekende overwinning op FC Twente geboekt in de eredivisie. Na een matige eerste helft bezorgden Brian Brobbey en Steven Bergwijn (strafschop) Ajax de 2-1 zege.

Door de winst sprong Ajax - in ieder geval voor even - naar de vijfde plaats in de eredivisie. NEC speelt om 20.00 uur tegen PEC Zwolle. FC Twente kan de tweede plaats nu helemaal vergeten met twaalf punten achterstand op Feyenoord.

Te midden van alle onrust en een week na de 6-0 nederlaag bij Feyenoord moest Ajax, vooraf de nummer zes van de eredivisie, aantreden tegen de nummer drie. "Vorige week was verschrikkelijk voor iedereen die van Ajax houdt", zei Bergwijn. "Heerlijk om hier te winnen."

De aandacht ging niet alleen uit naar het veld. Op de tribunes keek Alex Kroes, de geschorste algemeen directeur, toe.

Spandoeken: pro-Kroes, anti-Van Praag

De harde kern van Ajax-fans sprak zijn steun aan Kroes uit en vroeg om de aftocht van Michael van Praag, de voorzitter van de raad van commissarissen. Eerder vandaag kondigden drie commissarissen, niet Van Praag, hun vertrek aan.

• ANP
    De harde kern van Ajax schaart zich achter de weggestuurde Alex Kroes en richt zich tegen rvc-voorzitter Michael van Praag.
    De harde kern van Ajax steunt de ontslagen directeur Alex Kroes.
    Maurice Steijn praat bij met hoofd scouting (binnenkort technisch manager) van Ajax Kelvin de Lang.
  • NOS
    Alex Kroes op de tribune bij Ajax - FC Twente.

In die ambiance moest Ajax iets op de mat leggen in de Johan Cruijff Arena. De eerste kans was voor de Amsterdammers via Bergwijn. De aanvoerder kreeg de bal niet langs keeper Lars Unnerstall. Daarmee was ook meteen de enige Ajax-kans van de eerste helft genoemd.

Twente op voorsprong

Ricky van Wolfswinkel kopte FC Twente in de 31ste minuut op voorsprong bij de eerste kans van de Tukkers. Daan Rots kreeg alle tijd om een voorzet te geven en Van Wolfswinkel verlengde de bal heel subtiel in de verre hoek.

"Van Praag, neem je rotzooi mee", klonk het vervolgens van de tribunes. Ajax ging er niet beter van spelen. Het laatste kwartier werd een foutenfestival en Ajax mocht blij zijn de rust te halen met een kleine achterstand.

Kijk hieronder naar de reacties van Steven Bergwijn, Kenneth Taylor, John van 't Schip, Ricky van Wolfswinkel en Joseph Oosting:

In de tweede helft kende Ajax een heel ander gezicht. Coach John van 't Schip keerde van het systeem met vijf verdedigers terug naar het traditionele 4-3-3 en plotseling regende het, met name via Kenneth Taylor, aanvallen.

Na enkele kansen van de thuisploeg wees scheidsrechter Serdar Gözübüyük naar de stip na een overtreding van oud-Ajacied Youri Regeer op Brobbey. VAR Pol van Boekel constateerde echter dat de overtreding net buiten het strafschopgebied had plaatsgevonden.

Luid applaus

Daarom werd het een vrije trap, maar de Arena kon alsnog juichen. Taylor vond de volledig vrijstaande Brobbey en de spits kopte raak (1-1). Onder luid applaus ging Brobbey, net fit genoeg om te starten, even later naar de kant.

Na weer een overtreding van een ex-Ajacied, invaller Anass Salah-Eddine op Devyne Rensch dit keer, kreeg Ajax in de 81ste minuut opnieuw een strafschop. Nadat hij eerder voor niks klaar had gestaan, mocht Bergwijn nu wel aanleggen voor een schot en dat deed hij overtuigend: 2-1.

In een hectische slotfase hield Ajax ternauwernood stand. Voor het eerst sinds de openingsronde van dit seizoen tegen Heracles (4-1) op 12 augustus won Ajax een eredivisieduel na een achterstand. Een opsteker voor de club, maar de crisis is niet voorbij.