Florian Wirtz, maker van drie doelpunten in het kampioensduel van Bayer Leverkusen.
NOS Voetbal

Leverkusen voor het eerst kampioen van Duitsland: supporters massaal veld op

Bayer Leverkusen is zondag voor het eerst in de clubgeschiedenis kampioen van Duitsland geworden. De club deed dat in stijl: er werd in eigen stadion met 5-0 gewonnen van Werder Bremen.

Daarmee is Leverkusen, de ploeg van Oranje-international Jeremie Frimpong, vijf speelronden voor het einde al niet meer te achterhalen voor de concurrentie.

Na het laatste fluitsignaal was het publiek onhoudbaar. Een massale veldbestorming volgde, waarbij hattrick-held Florian Wirtz op de schouders werd gehesen.

Ongenaakbaar

Al het hele seizoen is Leverkusen ongenaakbaar: het verloor nog geen enkel duel in alle competities. De kampioenswedstrijd tegen Bremen was het 43ste achtereenvolgende duel waarin 'Die Werkself' ongeslagen bleven, waarmee ze en passant het all-time record evenaarden voor een club in de grootste vijf competities van Europa.

Nadat achtervolger Bayern München zaterdag had gewonnen, was duidelijk dat Leverkusen vandaag in eigen huis moest winnen van Bremen om kampioen te worden. Een mooi scenario voor de fans, die zich al vroeg verzamelden voor het stadion en de spelersbus op indrukwekkende wijze ontvingen.

Immer koele Alonso

Vlak voor de aftrap waren dan ook de nodige gespannen gezichten te zien. Uitzondering daarop was de immer koele trainer Xabi Alonso, de grote architect achter het succes van Leverkusen. Hij trad in oktober 2022 aan en smeedde in korte tijd een onverslaanbare voetbalmachine in Leverkusen.

Alonso had met zijn opstelling nog wel wat verrassingen in petto. Meerdere spelers die regelmatig in de basis staan, begonnen nu op de bank, onder wie Florian Wirtz, Alejandro Grimaldo en Frimpong.

Alonso na de gewonnen kampioenswedstrijd

De spelers die wél startten, hadden vervolgens weinig moeite om Bremen het vuur aan de schenen te leggen. Vanaf minuut één was Leverkusen de betere, en na 24 minuten kreeg de ploeg een uitgelezen kans op de openingstreffer toen Victor Boniface een strafschop mocht nemen.

Vanaf elf meter maakte de Nigeriaanse spits geen fout. Boniface schoot de bal weliswaar niet perfect in, maar wel goed genoeg voor de 1-0.

Overtuigend richting kampioenschap, onhoudbare fans

In de rug gesteund door de comfortabele 1-0 voorsprong en een uitzinnig publiek maakte Leverkusen er een waar voetbalfeest van in de tweede helft. Dat begon met een prachtig afstandsschot van Granit Xhaka na een klein uur spelen, waarmee hij de 2-0 op het bord zette.

Met die goal was het nog niet gedaan. Het ingevallen toptalent Wirtz verzorgde de kers op de taart door een hattrick te maken. Hij maakte de 3-0 door een heerlijke zwabberbal achter de doelman te schieten, een kwartier later maakte hij ook de 4-0.

Na die vierde goal was het publiek al niet meer te houden en stormden enkele tientallen enthousiastelingen het veld op. Daarmee gaven ze een voorproefje van de massale pitch invasion die daadwerkelijk plaatsvond toen Wirtz zijn hattrick completeerde en de 5-0 maakte.

De veldbestorming na het binnenhalen van de titel

Zo mag Leverkusen, na vijf keer tweede te zijn geworden in de Bundesliga, eindelijk een kampioenschap vieren.

Het seizoen kan zelfs nog mooier worden voor de club. Leverkusen is nog in de race voor de Europa League én speelt eind mei de finale van het Duitse bekertoernooi tegen tweedeklasser Kaiserslautern.

Oranje-international Frimpong gangmaker op titelfeest Leverkusen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl