Marcel Sabitzer schiet de 4-2 achter Atletico-doelman Jan Oblak.
NOS Voetbal

Dortmund wint mede dankzij Maatsen van Atlético en staat in halve finales Champions League

Borussia Dortmund heeft zich ten koste van Atlético Madrid geplaatst voor de halve finales van de Champions League. De Duitsers herstelden zich in eigen huis met een 4-2 zege van een 2-1 nederlaag in Madrid.

In de halve finale neemt Dortmund het op tegen Paris Saint-Germain, dat het FC Barcelona van Frenkie de Jong uitschakelde. Die wedstrijden worden op 30 april en 7 mei gespeeld.

Woensdag voegen de winnaars van de tweeluiken tussen Manchester City en Real Madrid en Arsenal en Bayern München zich bij Borussia Dortmund en PSG in de halve finales.

Volle overgave

Dortmund had vorige week in Madrid wat schlemielig verloren. De Duitsers kregen de goals makkelijk tegen, hadden daarna het overwicht, maar zagen alleen Sébastien Haller (nu geblesseerd) tot een doelpunt komen.

Zes dagen later was Dortmund niet van plan weer zo ten onder te gaan. In de eerste helft stormde de ploeg met volle overgave naar voren. Atlético stelde er - als het de bal eens had - beheerst combinatiespel tegenover.

Ian Maatsen, die goede kans maakt op een plekje in de EK-selectie van Oranje, stond in de basis op linksback. Donyell Malen ontbrak net als vorige week door een blessure.

Vreugde bij Ian Maatsen

Het enthousiasme van de thuisploeg en de handigheid van de bezoekers leverden binnen vijf minuten twee megakansen op. Eerst een voor Dortmund-middenvelder Marcel Sabitzer, maar die kreeg het met de bal voor het inschieten Spaans benauwd. De tweede was voor Álvaro Morata, spits van Atléti, maar hij stiftte slordig naast.

Dortmund bleef in vlagen massaal naar voren gaan en kwam er in de 35ste minuut eindelijk echt weer eens doorheen. Julian Brandt passeerde Axel Witsel en schoot de bal via de hand van keeper Jan Oblak binnen.

Even later stoomde Maatsen mee op, waarna hij een route door de zestien vond en de bal snoeihard in de verre hoek schoot: 2-0. Het was een mooie revanche voor de Vlaardinger, die vorige week lelijk in de fout ging bij de 1-0 van Atlético.

Heen en weer

Kort na rust bleek dat één helft stormen tegen Atlético niet genoeg was. De ploeg van coach Diego Simeone heeft afbreken in het DNA zitten, maar kan als het moet ook erg fijn voetballen.

In een kwartiertje tijd zette Atléti de wedstrijd naar zijn hand, door een knullige eigen goal van Mats Hummels en een schitterende volley van Joaquín Correa.

Angel Correa viert zijn 2-2 tegen Dortmund met landgenoot Rodrigo De Paul.

Even leek Dortmund geslagen. Het was ook lang geleden dat het de club een keer gelukt was om echt ver te komen in de Champions League. Na de verloren finale van 2013 (Bayern München won door een goal van Arjen Robben) strandden Die Borussen telkens voor of in de kwartfinales.

Maar met nog een klein half uur te spelen voerde Dortmund het tempo nog een keer op. Spits Niclas Füllkrug zette zijn ploeg met een geweldige kopbal op gelijke hoogte over twee wedstrijden.

Daarna was het uitgerekend Sabitzer, die in de eerste helft nog zo opzichtig miste, die Dortmund met een rake knal naar de halve finales schoot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl