De woning van de Vlaardingse loodgieter na een explosie in maart
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Jaar cel voor voorbereiden aanslag bij woning loodgieter Vlaardingen

De rechtbank heeft een 24-jarige man veroordeeld tot een celstraf van een jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk, voor het voorbereiden van een aanslag bij het huis van een Vlaardingse loodgieter. De woning van de loodgieter is al maandenlang het doelwit van aanslagen.

Radley C. werd in de nacht van 23 december met een 30-jarige medeverdachte door agenten ontdekt in een auto die in de buurt van de woning van de loodgieter stond. Toen agenten de auto controleerden, vonden zij een mortierbom, een bivakmuts en werkhandschoenen.

Tijdens de behandeling van de zaak begin deze maand vertelde C. dat hij die avond iemand naar Vlaardingen moest brengen. Naar eigen zeggen wist hij niets van een mogelijke aanslag of een bom in de auto. Ook zei hij niet te weten van de vele explosies bij de loodgieter.

'Verdachte wist dat er iets speelde'

De rechter gaat hier niet in mee en oordeelt dat C. wel degelijk wist dat er iets speelde. De rechtbank merkt wel op dat de loodgieter veelvuldig het slachtoffer is geweest van aanslagen, maar dat er geen bewijs is dat deze verdachte daarbij betrokken is, meldt Rijnmond.

De straf voor C. valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat had vijftien maanden cel waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist. De medeverdachte staat op een later moment voor de rechter.

Meerdere aanslagen en aanhoudingen

Het huis van de loodgieter is sinds vorig jaar april ruim tien keer het doelwit geweest van aanslagen. De man zegt niet te weten waarom hij het doelwit is.

Vanwege de explosies zijn al meerdere verdachten aangehouden. Zo heeft de politie in de afgelopen twee weken drie jongens van 14 tot 16 jaar opgepakt. De politie vond hen in de buurt van de woning. Ook hadden ze spullen bij zich die gebruikt kunnen worden bij het plegen van aanslagen.

Daarnaast is begin deze maand een 27-jarige Rotterdammer veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, waarvan tien maanden voorwaardelijk, vanwege zijn betrokkenheid bij het veroorzaken van een explosie bij de woning van de loodgieter. De man heeft niets losgelaten over zijn motief of opdrachtgever(s).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl