Real geeft Barcelona enorme dreun in Clásico en nadert kampioenschap

FC Barcelona moest winnen in El Clásico in Madrid om nog kans te maken op het kampioenschap van Spanje. Dat had gekund met twee keer een voorsprong in Bernabéu, maar Real kwam twee keer terug en in blessuretijd werd Jude Bellingham de matchwinner voor de thuisploeg: 3-2.

Frenkie de Jong viel vlak voor rust uit met een enkelblessure. Per brancard werd de Oranje-international van het veld gedragen.

Door de 3-2 zege van Real werd het verschil tussen de koploper en de nummer twee niet kleiner, maar juist groter. Met zes speelrondes te gaan in LaLiga vergrootte Real de voorsprong van acht naar elf punten. De 35ste landstitel voor de Koninklijke is nabij.

Stand La Liga

In de 257ste Clásico kwamen de bezoekers vroeg op voorsprong. Andreas Christensen kopte uit een corner van Raphinha raak na mistasten van de Oekraïense Real-keeper Andrij Loenin, afgelopen woensdag nog de Champions League-held in de strafschoppenserie tegen Manchester City.

Een makkelijk gegeven strafschop hielp Real. Lucas Vázquez zocht Pau Cubarsí's been op en Vinícius Júnior benutte de penalty.

De 16-jarige Lamine Yamal, die gelegenheidslinksback Eduardo Camavinga regelmatig te snel af was, dacht met een handig hakje de 1-2 te maken, maar de arbitrage kon niet zien of de bal over de lijn was. Daardoor bleef het 1-1.

Fermin Lopez

Op slag van rust kregen de bezoekers een nieuwe tegenslag te verwerken, toen De Jong een stevig duel om de bal met Federico Valverde verloor en daarbij zijn enkel blesseerde. Met de handen voor de ogen werd De Jong afgevoerd.

Bellingham weer matchwinnaar

In de tweede helft nam Barça toch weer de leiding. Een voorzet van Yamal werd geblokt door Loenin, maar Fermín López stond op de juiste plaats om de rebound binnen te tikken. Vier minuten later was het weer gelijk.

Na een fraaie voorzet van Vinícius was Barça-verdediger João Cancelo niet alert en scoorde Vázquez. Toen de matte Clásico in blessuretijd afstevende op een gelijkspel sloeg Real alsnog toe.

Invaller Brahim Díaz leidde de aanval in, Vázquez zette voor en Bellingham schoot bij de tweede paal raak. Eind oktober was de Engelsman in Barcelona ook al matchwinnaar (1-2).

Het leverde Real een voorschot op de landstitel op. Voor Barça is het een pijnlijk slot van een pijnlijke week. Afgelopen dinsdag werden de Catalanen al uitgeschakeld in de Champions League door Paris Saint-Germain.