De Britse premier Sunak tijdens een persconferentie maandag
NOS NieuwsAangepast

Brits parlement akkoord met plan om asielzoekers te deporteren naar Rwanda

Het Verenigd Koninkrijk kan illegale migranten per vliegtuig naar Rwanda deporteren. Het parlement heeft de controversiële wet die dit toestaat aangenomen. Rwanda is nu met deze wetgeving tot een veilig land verklaard om juridische bezwaren tegen deportaties te voorkomen.

Over de wet is lang gediscussieerd in Groot-Brittannië. De regering probeert het plan er al jaren door te krijgen, maar stuitte steeds op verzet. De wet werd twee jaar geleden aangekondigd. Hierna volgde een juridische strijd en daarna een parlementair proces. Eerder werd het Rwanda-plan door de hoogste rechter in Verenigd Koninkrijk tegengehouden, op het bezwaar dat Rwanda niet veilig zou zijn voor migranten en asielzoekers.

In november oordeelden de hoogste rechters van het VK dat het plaatsen van asielzoekers en migranten elders mogelijk is, maar dat de aangewezen plek wel veilig moet zijn. Rwanda werd door de rechters als "niet veilig" bestempeld: er bestond een risico dat de migranten uiteindelijk onrechtmatig zouden worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. Bovendien waren er zorgen over het asielproces in het Afrikaanse land.

Rwanda en het Verenigd Koninkrijk

Dat probleem is door de Britse premier Sunak nu verholpen. Met de nieuwe wetgeving heeft de premier bereikt dat het veiligheidsargument niet meer in de weg staat. Het Lagerhuis heeft Rwanda nu als veilig bestempeld. Daar ging een marathongevecht tussen het Hogerhuis (House of Lords) en het Lagerhuis (House of Commons) aan vooraf dat dat tot diep in de nacht duurde. Dinsdag wordt de wet waarschijnlijk ondertekend door koning Charles. Volgens Sunak gaat het eerste vliegtuig over 10 tot 12 weken de lucht in naar Rwanda.

Bekijk hoe het Hogerhuis de motie aanneemt:

Britse parlement stemt voor controversiële Rwanda-wet

De wet is bedoeld om migranten af te schrikken om illegale reis naar England te maken. Twee jaar geleden werd nog een vliegtuig met asielzoekers dat op het punt stond naar Kigali te vertrekken op de landingsbaan tegengehouden door een Europese rechter. Het Britse plan wordt met veel interesse gevolgd door andere Europese landen. Mogelijk schept het een precedent over hoe om te gaan met asielzoekers.

Voor de Conservatieve premier is dit beleid van groot belang. Het is een verkiezingsjaar in Groot-Brittannië en zijn partij staat er niet goed voor in de peilingen. De focus op illegale immigratie is wel enigszins vertekend: het aantal mensen dat illegaal met bootjes in het VK aankomt, bedraagt grofweg 40.000 per jaar - wat niet in verhouding staat tot de ongeveer 1,2 miljoen immigranten die legaal het land binnenkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl