NOS Sport

Waarom kiest skilegende Hirscher voor Nederland en wat kan hij nog?

'Wow! De beste skiër ooit maakt een comeback, voor Nederland'

De WK skiën van 2025 in het Oostenrijkse Saalbach als belangrijkste objectief en de Winterspelen van een jaar later in Milaan-Cortina d'Ampezzo als meer dan interessant sluitstuk. Vijf jaar nadat Marcel Hirscher is afgezwaaid, heeft de 35-jarige Oostenrijker zijn zinnen gezet op een meer dan opmerkelijke rentree in de skisport. Namens Nederland nota bene, het land van zijn moeder Sylvia de Vlieg.

Twee stuks olympisch goud, zeven wereldtitels, acht eindzeges in de wereldbeker en 67 zeges in datzelfde World Cup-circuit. Hirscher, algemeen beschouwd als een van de beste skiërs aller tijden, won in zijn loopbaan op de slalom en reuzenslalom alles wat er te winnen valt. Waarom hij op 35-jarige leeftijd dan toch terugkeert op het hoogste niveau?

In een eerste reactie was Hirscher kort en bondig. "Gewoon. Omdat ik het leuk vind." Hij geeft verder voorlopig geen interviews over zijn comeback. Wel licht hij zijn terugkeer toe in een video op zijn eigen Instagram-pagina.

Meiners is verrast

Maarten Meiners is verrast door het nieuws. Dat Hirscher zijn comeback maakt, is al een grote bijzonderheid in zijn ogen. "En dat hij voor Nederland heeft gekozen is helemaal speciaal. Hirscher is in het skiën de beste aller tijden. Een fenomeen. Een betere skiër is er niet geweest", zegt de inmiddels gestopte skiër, die op de Winterspelen in 2022 als achttiende eindigde op de reuzenslalom.

Hirscher over terugkeer als skiër: 'Het plezier is nooit weggeweest'

De 32-jarige Meiners heeft Hirscher tijdens zijn loopbaan uitgebreid meegemaakt. "Echt goed ken ik hem niet, maar hij was altijd vriendelijk en zei me geregeld gedag in het Nederlands. Hij spreekt een aardig woordje Nederlands."

"Hij heeft, nadat hij in 2019 is gestopt, nog heel veel tijd op de skipistes doorgebracht. Hij deed enorm veel testwerk voor zijn eigen materiaal. Hij moest continu laten zien dat hij nog fit en snel was. Maak je over zijn conditie maar geen zorgen. Hij staat er straks wel."

Commercie

De exacte beweegredenen voor de keuze van Hirscher kent Meiners niet. Maar hij kan zich voorstellen dat ook de commerciële kant een rol heeft gespeeld om voor Nederland te kiezen. "Ik kon als skiër voor Nederland veel zelf bepalen, mijn sponsoren een plek op mijn skipak geven."

"In grote skilanden als Oostenrijk en Zwitserland is dat een stuk lastiger. De bonden zijn daar machtiger en hebben hun eigen beleid. Omdat Hirscher eigen belangen heeft, zou dat een rol kunnen spelen in zijn keuze. Ik heb zijn uitleg echter nog niet gehoord."

2018: Hirscher spreekt aardig woordje Nederlands

Wat ook mee kan spelen, is olympische kwalificatie. Meiners: "Mocht Nederland een quotumplek bij alpineskiën veroveren voor Milaan, dan is het wel zeker dat Hirscher die gaat invullen straks. In Oostenrijk is de concurrentie natuurlijk veel en veel groter. Hirscher hoeft niets meer te bewijzen, dus het kan ook zijn dat hij Oostenrijkse talenten niet voor de voeten wil lopen. Hij gaat doen wat hij leuk vindt, gewoon weer op topniveau skiën."

Omhoog werken

Hirscher moet zich in het wedstrijdcircuit weer omhoog werken. Op de reuzenslalom bezet hij voorbeeld de 356ste plaats op de wereldranglijst. Dan heb je geen startrecht in de wereldbeker. Op de slalom staat hij nog 85ste.

Meiners verwacht dat Hirscher door bijvoorbeeld in de zomer mee te doen aan FIS-wedstrijden in Nieuw-Zeeland heel snel de aansluiting bij de wereldtop voor elkaar zal krijgen. "Hirscher wil niet afgaan. Hij is het skiën natuurlijk ook niet verleerd."

"Een grote win-win-situatie voor beide partijen", noemt Wopke de Vegt, de technisch directeur van de Nederlandse Ski Vereniging, de opzienbarende transfer. Niet alleen de berg aan ervaring die Hirscher meeneemt, ook het aandeel dat hij heeft in zijn eigen skimerk kan het Nederlandse skiën in zijn optiek verder helpen.

Technisch directeur Wopke de Vegt van de Skivereniging bij de Winterspelen naast snowboardster Michelle Dekker

De Vegt: "Op het gebied van materiaal wordt er de laatste jaren enorm doorontwikkeld. Marcel beschikt op dat gebied over bijzonder veel kennis. Nederlandse skiërs kunnen zich daaraan spiegelen. Dat geldt niet alleen voor de huidige generatie, maar ook voor de jeugd die eraan zit te komen. Zijn komst biedt de Nederlandse sneeuwsport grote kansen."

Op zijn beurt kan Hirscher volgens De Vegt gebruik maken van de expertise waar de Nederlandse sport in het algemeen over beschikt. "Op het gebied van kennis en kunde behoren we tot de top drie van de wereld. Daar liggen ook voor hem kansen om zichzelf te verbeteren."

Enkele maanden geleden meldde het management van Hirscher zich bij de Nederlandse Ski Vereniging met de suggestie dat de skivedette namens Nederland in de sport zou kunnen terugkeren. "Wij zagen meteen een kans van slagen", aldus De Vegt. "Wanneer de grootste skiër ooit met zo'n verzoek komt, hoef je daar niet over na te denken."

Team binnen team

De details over de samenwerking moeten nog worden ingevuld, benadrukt hij wel. "Ik ben in ieder geval blij dat we dit traject nu al zijn gestart. Met het oog op de komende Olympische Spelen is het tijdig verkrijgen van een Nederlands paspoort en ander noodzakelijk papierwerk in ieder geval geen enkel probleem."

Hirscher zal binnen het Nederlandse skiën richting de Winterspelen van Milaan 2026 een eigen route bewandelen, aldus De Vegt. "In Oostenrijk vormde hij ook altijd een team binnen het team, met eigen specialisten om zich heen en een eigen programma. Hij heeft ruimschoots bewezen dat dit concept voor hem bijzonder goed werkt. Bij ons zal hij daarom op eenzelfde manier te werk gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl