NOS SportAangepast

Oranje-judoka Tsjakadoea te zwaar bij weging: streep door EK-deelname

Tornike Tsjakadoea is uitgesloten van deelname aan de EK judo, die donderdag in Zagreb beginnen. De Nederlander met Georgische roots, uitkomend in de klasse tot 60 kilogram, bleek vandaag te zwaar bij de weging voor het toernooi.

Bij zo'n weging mogen judoka's geen gram boven het maximaal toegestane gewicht in hun klasse uitkomen. Het komt zelden voor dat een judoka niet door een weging komt, maar met name in de lichtgewichtklasse van Tsjakadoea is het vaak een opgave om onder de 60 kilogram te blijven.

"Er zullen natuurlijk veel mensen zijn die conclusies gaan trekken van buitenaf, maar niet weten wat er achter de schermen gebeurt en wat deze sport vraagt van je lichaam", laat Tsjakadoea weten aan de NOS.

De judoka benadrukt dat de weging zijn eigen verantwoordelijkheid is. "Natuurlijk. Dit keer ging het gewicht lastiger dan gedacht. Misschien door de vele toernooien die ik heb gedraaid. Of omdat ik vaak heb moeten afvallen en mijn lichaam daar op een bepaalde manier op reageert. Of door de ontlading en emoties na een periode van punten scoren voor de Spelen."

In 2009 maakten we onderstaande reportage met Ruben Houkes in aanloop naar de EK judo. Ook hij moest onder 60 kilogram uitkomen en volgde daarvoor een 'onwaarschijnlijk dieet'.

2009: extreem dieet judoka Houkes van 'een kiwi per dag' voor EK

Tsjakadoea behaalde in maart in Tbilisi voor de vijfde keer in zijn loopbaan brons bij een grandslamtoernooi. Hij is hard op weg om zich opnieuw voor de Olympische Spelen te kwalificeren. Bij het EK had hij punten kunnen veroveren voor de olympische ranglijst.

In 2021 verloor Tsjakadoea bij de Spelen in Japan de wedstrijd om olympisch brons.

'Schuldvraag'

"Dit komt zeker niet als een verrassing", vertelde Gijs Ronnes, de technisch directeur van de judobond later op de avond op de radio in Langs de Lijn En Omstreken. "Tornike is zeer teleurgesteld, wij allemaal."

"Het was de laatste dagen heel hard werken om die kilo's eraf te krijgen. En het is net niet gelukt. Het gaat om een paar honderd gram. In de weken voor een toernooi moet je veel gewicht maken, zoals dat heet. Normaal traint hij op een gewicht van 65 kilo."

Ronnes: "De toppers zitten echt op het randje van. Er weegt niemand 58 kilo. En op de wedstrijddag is iedereen weer zwaarder, dan wegen ze 63 of 64 kilo. Dus de kijker wordt zo een beetje voor de gek gehouden. Maar ik wil benadrukken dat dit niet ongezond is. Het is uiteraard best pittig voor je lijf, maar als je het goed doet, veroorzaakt het geen schade."

Ronnes vindt dat de verantwoordelijkheid ook bij de staf ligt. "Niet alleen bij Tornike. We moeten kijken welke lessen we hieruit kunnen leren, wat we niet goed hebben gedaan: daar gaan we na de EK dieper op in."

Tsjakadoea besluit met de woorden: "Het is gewoon van je fouten leren en verdergaan. Dat is topsport."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl