NOS SportAangepast

EK-zilver Van Lieshout en De Wit, beide judoka's verliezen finale met ippon

Zilveren medaille Van Lieshout bij EK judo, ze verliest finale met ippon

De Nederlandse judoka's Joanne van Lieshout en Frank de Wit zijn er niet in geslaagd een gouden medaille te winnen bij de EK in Zagreb.

Van Lieshout verloor de finale in de klasse tot 63 kilogram met ippon en dat deed De Wit later op de avond ook in de klasse tot 81 kilogram.

Opmaat voor Spelen

De EK in Zagreb vormen de opmaat naar twee andere grote toernooien. Medio mei vinden de WK plaats in Abu Dhabi en in augustus vormen de Olympische Spelen het hoogtepunt van de judokalender.

Dit EK werd overgeslagen door enkele toppers, die hun krachten liever sparen voor de grotere toernooien die eraan komen.

De Wit pakt zilver bij EK judo, hij verliest finale met ippon

Van Lieshout begon goed aan haar finale tegen de Tsjechische Renata Zachová en stond een waza-ari voor. Daarna leek ze de concentratie even kwijt te raken. De eerste keer dat Van Lieshout in het defensief werd gedwongen door Zachová belandde de Nederlandse op haar rug: ippon. Daarmee was de partij direct afgelopen.

Voor de pas 21-jarige Van Lieshout, dochter van voormalig topjudoka's John van Lieshout en Claudia Moors, is het haar eerste medaille op een EK. Vorig jaar mei won ze al wel brons bij de WK.

Regerend wereldkampioen

De Wit had in de halve finale de regerend Europees kampioen uitgeschakeld en moest het in de finale opnemen tegen de regerend wereldkampioen, Tato Grigalashvili.

De Georgiër bleek een maatje te groot voor De Wit: na 44 seconden lag de Nederlander op zijn rug. Ook voor De Wit is het zijn eerste EK-medaille.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl