NOS Sport

Volleyballers Orion zijn plaaggeest Dynamo eindelijk de baas: landskampioen

Volleyballers Orion landskampioen ten koste van plaaggeest Dynamo

De volleyballers van Living Orion zijn voor de derde keer kampioen van Nederland geworden. De Doetinchemse club was in het Apeldoornse Omnisport in vier sets te sterk voor grote rivaal Draisma Dynamo: 3-1 (21-25, 25-14, 25-22, 25-23).

Daarmee beslisten de Achterhoekers de best-of-five-serie om de landstitel in hun voordeel: 3-1.

Kanonskogels en slimmigheidjes

Woensdag had Orion het in eigen huis al af kunnen maken, maar verspeelde het een 2-0 voorsprong in sets. Twee dagen later won Dynamo de eerste set en leek de finale op weg naar een vijfde wedstrijd.

Orion had echter andere plannen. Dankzij kanonskogels van de Fin Samulo Kaislasalo en slimme punten van Tom Koops en de Tsjechische spelverdeler Lubos Bartunek werd de winst binnengehaald.

De beslissende klap kwam uiteindelijk van routinier Jannes van der Ham.

De van een blessure teruggekeerde Tom Koops speelde een hoofdrol tegen Dynamo.

Twee keer pas, in 2012 en 2019, werd in Doetinchem de landstitel gevierd. Het Apeldoornse Dynamo is onder succescoach Redbad Strikwerda gewend aan kampioensfeestjes.

De recordkampioen mocht al vijftien keer vieren, waaronder zes keer onder coach Strikwerda. Twee van de laatste drie finales was Dynamo telkens Orion de baas.

Maar onder coach Dirk Sparidans, die zelf als libero van Dynamo in 2010 landskampioen werd, lijkt het machtsevenwicht te zijn verschoven.

  • NOS
    Dirk Sparidans na het behalen van de landstitel.
  • NOS
    Redbad Strikwerda werd zes keer landskampioen met Dynamo en coachte in het verleden ook Orion.
  • NOS
    Orion-coach Dirk Sparidans won in 2010 als libero de landstitel en de beker met Dynamo.

Onder zijn leiding won Orion dit jaar al de beker en nu dus ook de landstitl. "Natuurlijk is dit eindelijk", vertelde Sparidans na afloop. "Daar ga ik niet over liegen. We zijn gewoon de beste. Dankjewel aan Redbad Strikwerda. Want dankzij zijn lessen en de lessen van zijn team de afgelopen twee jaar zijn wij uiteindelijk kampioen geworden."

Talent Koops nam risico: 'Was het waard'

De talentvolle Tom Koops keerde in de vierde wedstrijd terug, nadat hij de eerdere finaleduels had moeten missen met een enkelblessure.

"Ik heb een beetje zwelling om het kapsel, dat zal nu wat langer duren voor het weg zal gaan", vertelde Koops, die op de longlist staat van het Nederlands team. "Dat was een beetje een risico. Maar het is het waard. Als we verloren hadden, dan niet."

Bekijk hieronder de reacties van Beau Wortelboer (Orion) en Freek de Weijer (Dynamo).

Kind van Orion Wortelboer gaat 'goed feest' vieren, Dynamo zit op de blaren

Coach Sparidans vond het risico wel meevallen. "Tom hebben we klaargestoomd op de achtergrond, dat was geen risico. Hij gaat een geweldige voleyballer worden en een geweldige bijdrage leveren aan het Nederlands team."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl