NOS NieuwsAangepast

Blokkade Extinction Rebellion beëindigd, A10 is weer vrij

De politie heeft een einde gemaakt aan de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) op de A10. De activisten van XR zijn van de snelweg af gehaald en het verkeer kan weer gebruik maken van de weg.

Even na 12.00 uur klommen activisten ter hoogte van het voormalig ING-hoofdkantoor over de vangrail van de snelweg. Een groep van bijna negentig demonstranten blokkeerde een tijdlang de weg. XR eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie.

Vooraf had de Amsterdamse 'driehoek' (burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie) de aangekondigde blokkade al onverantwoord genoemd en de actie verboden.

Zo begon de actie:

Demonstranten van Extinction Rebellion blokkeren A10 in Amsterdam

Het is niet de eerste keer dat XR de ringweg rond Amsterdam blokkeerde. Eind december lukte het de actiegroep voor het eerst om de snelweg op te lopen. Dat duurde toen uren. Uiteindelijk werden 400 mensen gearresteerd.

Op 24 februari dit jaar lukte het voor de tweede keer, een derde poging eind maart mislukte. De politie greep toen in en zette vier auto's stil die even verderop het verkeer wilden lamleggen.

De politie beëindigde uiteindelijk de demonstratie:

Zo werden de demonstranten van Extinction Rebellion van de A10 gehaald

Vandaag is het XR dus wel gelukt om het verkeer te blokkeren en daarmee de betogers bij het voormalige ING-kantoor ruim baan te geven om de snelweg op te lopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl