Primoz Roglic na het winnen van de Giro in 2023
NOS Wielrennen

Visma niet voor het roze naar de Giro: 'We willen ritten winnen'

Visma-Lease a Bike was vorig seizoen onaantastbaar. De Nederlandse wielerploeg won de Tour, de Giro én de Vuelta. Zoiets was nog nooit vertoond.

En zoiets zal de gehavende ploeg anno 2024 ook niet opnieuw vertonen.

Zonder Van Aert, Vingegaard, Kelderman en Roglic, de winnaar van vorig jaar, strijdt Visma niet om de roze trui in de Ronde van Italië, die zaterdag van start gaat rond Turijn. "Ons hoofddoel in deze Giro is ritten winnen", zegt ploegleider Marc Reef.

"Dat is inderdaad een andere benadering dan in alle vorige rondes. Het klassement is altijd het doel geweest. En dan ben je vooral gefocust op zo weinig mogelijk tijd verliezen en toeslaan op een X-aantal momenten. Nu willen we elke keer de finale van een etappe aanvallen. En winnen."

Marc Reef

Door allerlei ellendige valpartijen heeft Visma een flinke jas uitgedaan. Wilco Kelderman en Wout van Aert braken hun sleutelbeen in respectievelijk Parijs-Nice en Dwars door Vlaanderen.

Jonas Vingegaard, tweevoudig tourwinnaar, liep botbreuken, een klaplong en een longkneuzing op tijdens de Ronde van het Baskenland. Koen Bouwman is ziek. En dan vertrok kopman Primoz Roglic ook nog naar Bora-hansgrohe.

Voor Van Aert en Vingegaard geldt dat ze vooruitgaan, stap voor stap. Maar of ze over twee maanden klaar zullen zijn voor de Tour de France? "Dat moet zich uitwijzen." Meer wil ploegleider Reef er liever niet over kwijt.

Visma's plan B voor de Giro ziet er zo uit: Olav Kooij is de kopman in de sprint. Jongens als Robert Gesink, Tim van Dijke (die debuteert als vervanger van Bouwman) en Christophe Laporte mogen op avontuur in de ontsnapping.

En de talentvolle Cian Uijtdebroeks (21) krijgt een vrije rol om te kijken hoe ver hij kan komen in het klassement.

Sprinterskopman

"We hebben heel reëel gekeken: waar liggen onze mogelijkheden, wie zijn de kopmannen, wie zijn er klaar voor om de ploeg te dragen? We kunnen dit jaar niet zeggen dat Jonas Vingegaard even drie ronden voor ons wint."

"Maar we zijn er trots op dat we met Olav Kooij iemand hebben die vanuit onze opleidingsploeg boven komt drijven. Het is mooi om te zien dat we met hem nu als sprinterskopman naar een grote ronde kunnen gaan. Hij heeft een goede voorbereiding gedraaid en is er klaar voor."

De 22-jarige Kooij won op knappe wijze twee ritten in Parijs-Nice en heeft laten zien ook op heuvelachtig parcours uit de voeten te kunnen. Of nou ja, zoals Reef zegt: "Je hebt heuvels. En je hebt héúvels. Maar een iets lastigere aankomst vlak voor de finish is zeker niet nadelig voor Olav."

Olav Kooij won dit jaar de eerste etappe van Parijs-Nice

Daardoor telt Reef, in elk geval, liefst acht kansen op een overwinning voor Kooij.

"Zonder Wout van Aert missen we wel een schakel voor Olav én natuurlijk iemand die zelf ritten kan winnen. Maar met Laporte hebben we een goede vervanger. De ondersteuning van Olav is echt heel goed zo."

Een prognose dan, hoeveel etappes wint Visma aan het eind van de rit? "Haha, nou, met meer dan één zullen we zeker al tevreden zijn. En dan kijken we niet alleen naar Olav, hoor."

En nog even, over dat andere talent, Cian Uijtdebroeks, die deze winter overkwam van Bora-Hansgrohe. Hoe ver kan de Belg komen?

"Echt een resultaat erop plakken is moeilijk. Hij is nog ontzettend jong. Als je kijkt naar zijn zevende plek in Tirreno-Adriatico dit jaar is een plek in de top 10 mogelijk. Maar als je puur kijkt naar de Ronde van Catalonië wordt het weer een lastig verhaal. Daar kwam hij zichzelf even tegen."

"Cian mag deze Giro laten zien wat hij in zijn mars heeft en vooral leren en om zich heen kijken. Het wordt een ontdekkingstocht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl