Wittmann op het veld tijdens een training van haar club Ingolstadt
NOS Voetbal

Wittmann eerste vrouwelijke coach bij mannen in Duits profvoetbal

Sabrina Wittmann is de eerste vrouwelijke coach in het Duitse betaald voetbal bij de mannen. De 32-jarige Wittmann wordt hoofdcoach bij FC Ingolstadt, dat uitkomt in de derde Bundesliga.

Ze volgt Michael Köllner op, die eerder deze week uit zijn functie werd gezet. Wittmann trainde al de jongens onder 19 bij de club uit Beieren. Ze blijft in elk geval tot het einde van dit seizoen.

"Er is geen andere plek waar ik liever mijn debuut had gemaakt. Ingolstadt is heel speciaal voor mij, de club uit mijn geboortestad", zei Wittmann. "Ik ben hier negentien jaar geleden begonnen, was zelf speler en zette hier mijn eerste stappen als coach."

Ingolstadt staat momenteel elfde in de derde divisie.

Pioniers bij mannenteam

Wittmans benoeming staat niet op zichzelf. Eind vorig jaar maakte Marie-Louise Eta (32) de stap naar assistent-coach bij Union Berlin dat 14de staat in de Duitse Bundesliga.

Marie-Louise Eta tijdens een training van Union Berlin

In Nederland was Sarina Wiegman de eerste vrouwelijke coach bij een betaald mannenteam. Zij was assistent-trainster van Jong Sparta in 2016. Sherida Spitse zei onlangs dat ze hoopt na haar actieve carrière als voetbalster van het Nederlands elftal en Ajax trainer te worden in het mannenvoetbal.

Kortstondig

Vrouwen maken in het betaald mannenvoetbal steeds vaker hun opmars in de staf en als scheidsrechters, al komt het nog niet heel vaak voor. In juli 2023 was Hannah Dingley kortstondig de eerste vrouw in aan het hoofd van Forest Green Rovers, uit de Engelse vierde divisie.

In Frankrijk coachte Corinne Diacre vanaf 2014 drie seizoenen Clermont, dat toen uitkwam in de tweede divisie.

De Nederlandse voetbalbond KNVB en de Europese bond UEFA maken zich hard voor meer vrouwen die hun (hoogste) trainersdiploma's halen, vertelden ze vorige zomer aan NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl