De inwoners werden de afgelopen weken al geëvacueerd.
NOS Nieuws

Tienduizend Indonesiërs moeten verplicht verhuizen vanwege vulkaan

Bijna tienduizend inwoners van het Indonesische vulkaaneiland Ruang moeten permanent verhuizen. Dat heeft de regering van Indonesië besloten vanwege de toegenomen activiteit van de Ruang-vulkaan. Er zijn grote zorgen over nieuwe uitbarstingen, die mogelijk een tsunami kunnen veroorzaken.

Afgelopen dinsdag barstte de vulkaan opnieuw uit. Uit de vulkaan voor de kust van Sulawesi kwam een aswolk van bijna vijf kilometer hoog. De straten en huizen op het eiland zijn bedekt onder een dikke laag vulkaanas.

Evacuatie

Eerder in april waren er ook meerdere hevige uitbarstingen. De afgelopen weken zijn vrijwel alle inwoners van Ruang geëvacueerd. De regering heeft nu besloten dat ze niet meer terug kunnen keren.

Om de permanente verhuizing mogelijk te maken, moeten er veel huizen worden gebouwd. Die moeten komen in Bolaang Mongondow, een gebied op het eiland Sulawesi. Dat ligt ongeveer 200 kilometer ten zuiden van Ruang.

De lokale autoriteiten hebben tot 14 mei de noodtoestand afgekondigd. Bij een nieuwe uitbarsting kan een gedeelte van de vulkaan instorten, wat kan leiden tot een tsunami.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl