Feyenoord boekt eenvoudige zege op PEC Zwolle, Gimenez scoort weer eens

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - PEC Zwolle

Feyenoord heeft thuis een comfortabele overwinning geboekt op PEC Zwolle in de eredivisie. Het kwam geen moment echt in de problemen en hoefde zelf ook niet voluit te gaan om uiteindelijk met 5-0 te winnen.

De doelpunten werden gemaakt door Ayase Ueda, Luka Ivanusec, Lutsharel Geertruida en Santiago Gimenez, die voor het eerst in bijna twee maanden weer eens scoorde in de eredivisie. Dat deed de Mexicaan zelfs tweemaal.

De avondwedstrijd in een volgepakte Kuip, waar het publiek genoot van de laatste zonnestralen, kwam traag op gang. Voor beide clubs stond er dan ook weinig meer op het spel: Feyenoord is al zeker van de tweede plaats, terwijl PEC Zwolle al vrijwel zeker is van lijfsbehoud.

Stand eredivisie

Voorafgaand aan het duel werd dan ook uitgebreid de tijd genomen om een aantal mensen in het zonnetje te zetten. Zo werden Feyenoorders Alireza Jahanbakhsh en Gernot Trauner gehuldigd voor hun honderste duel voor Feyenoord, terwijl ook een PEC Zwolle-speler een presentje kreeg.

Bram van Polen, de aanvoerder van PEC die na vijftien dienstjaren bij de club met voetbalpensioen gaat, kreeg van Feyenoord-trainer Arne Slot een shirt uitgereikt. Ook Slot zelf mocht overigens een jubileum vieren: het was zijn honderdste eredivisieduel als coach van Feyenoord.

Hiddink tipt Slot voor klus bij Liverpool: 'Niet te veel Nederlanders meenemen'

Na de plichtplegingen was het Ueda die de ban brak voor Feyenoord. Hij stond na ruim een half uur vogelvrij in het strafschopgebied van PEC, kreeg de bal van Igor Paixão en schoot rustig in vanuit de draai. Het was voor de Japanner het tweede eredivisieduel op rij waarin scoorde.

Enkele minuten voor rust viel ook de 2-0: Quinten Timber loste een afstandsschot waarmee hij leek te scoren, maar uit de herhaling bleek dat Luka Ivanusec de bal nog van richting had veranderd. De Kroaat kreeg daarmee het doelpunt op zijn naam.

Twee strafschoppen

In de tweede helft bleef het tempo laag. Beide ploegen speelden zeker niet perfect, maar straften elkaars fouten ook niet af. Zo miste Ueda zelfs een strafschop.

De Japanner was in het strafschopgebied onderuit gewerkt door Zwolle-verdediger Anselmo MacNulty en ging zelf achter de bal staan. Ueda schoot die niet slecht in, maar zag zijn penalty wel worden gestopt door doelman Jasper Schendelaar.

De herkansing volgde een kwartier later, toen Calvin Stengs neerging in het strafschopgebied. Ditmaal werd de penalty genomen door Gimenez, die vlak daarvoor was ingevallen voor de ongelukkige Ueda. De Mexicaan faalde niet: zijn rake strafschop betekende de 3-0 én zijn eerste eredivisiegoal sinds 10 maart.

Slot geraakt: 'Vandaag was wel buitencategorie qua waardering'

Tien minuten voor tijd deed ook Lutsharel Geertruida nog een duit in het zakje. De Oranje-international dook op bij de tweede paal na een corner van Feyenoord en werkte de bal daar voorbij de doelman.

Het slotakkoord was echter weer voor Gimenez, die knap door de defensie dribbelde en raak schoot via een Zwols been. Met zijn tweede treffer van de avond bracht hij zijn seizoenstotaal op 23 eredivisiegoals. De laatste Feyenoord-speler met zoveel goals in een seizoen was Graziano Pellè in 2013/14.

Zo boekte Feyenoord de 24ste eredivisiezege van het seizoen en komt het op 78 punten, een totaal dat in veel seizoenen goed zou zijn geweest voor de landstitel. Dit seizoen worden de Rotterdammers echter tweede.

Een schrale troost: de groepsfase van de Champions League is daarmee wel al zeker.