De man werd betrapt toen een speurhond van de marechaussee aansloeg
NOS Nieuws

Vier jaar cel geëist tegen vrachtwagenchauffeur die 47 mensen smokkelde

Het Openbaar Ministerie eist vier jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen de vrachtwagenchauffeur die 47 mensen smokkelde. De 33-jarige man uit Gemert-Bakel probeerde de vreemdelingen in zijn vrachtwagen naar de veerboot te brengen, zodat ze vervolgens naar Engeland konden.

De man werd op 5 december 2023 bij de grenspost voor de veerboot in Hoek van Holland betrapt door de Koninklijke Marechaussee. Toen de speurhond aansloeg, moest de man zijn wagen openmaken en werden de mensen ontdekt.

Onder de vreemdelingen waren mannen, vrouwen en kinderen. Ze kwamen onder meer uit Irak, Vietnam, Turkije en Albanië en zaten verstopt tussen oldtimers.

45.000 euro

De mensen zaten onder een zeil dat met haken van buiten was dichtgemaakt. De chauffeur werd daarom verdacht van mensensmokkel en bekende tijdens het politieverhoor. Hij zou voor de smokkel 45.000 euro krijgen.

"Mensensmokkel is een verwerpelijk delict", zei de officier van justitie tijdens de zitting. De officier noemde het niet alleen illegaal vanwege het doorkruisen van het overheidsbeleid. Ook werd ingegaan op de kwetsbare positie van de vreemdelingen die gevaar liepen en niet zonder hulp van buitenaf de vrachtwagen konden verlaten.

Een forse gevangenisstraf was volgens de officier dan ook de enige passende straf. "Juist in deze tijd, waarin mensensmokkelaars gretig gebruikmaken van de chaos rondom de vluchtelingenproblematiek en er enorme geldbedragen worden verdiend aan mensen die op de vlucht zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl