NOS NieuwsAangepast

Subsidie voor 'gigastal' Limburg

De overheid betaalt mee aan een megastal die veel meer dieren krijgt dan het maximum dat staatssecretaris Bleker heeft voorgesteld. Volgens berekeningen van Wakker Dier heeft de stal in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas de afgelopen jaren 2,1 miljoen euro aan subsidies gekregen.

In de stal, die de grootste van Nederland zal worden, komen 1,1 miljoen kippen en ruim 30.000 varkens. De bouw moet volgend jaar beginnen.

Vorige maand schreef Bleker in een brief aan de Tweede Kamer dat stallen met een dergelijke omvang onwenselijk zijn. Hij stelde onder meer bovengrenzen van 240.000 kippen en 10.000 varkens.

Weerstand

Volgens Wakker Dier is het daarom opmerkelijk dat de stal in Limburg blijkt te worden gesubsidieerd. "Ongelooflijk dat deze gigastal, waar zo veel maatschappelijke weerstand tegen is, achter de schermen van alle kanten onze belastingcenten toegeschoven krijgt."

Het ministerie zegt in een reactie dat de subsidies, onder meer bedoeld voor innovaties, zijn verleend vóór 2009. Toen was Bleker nog geen staatssecretaris.

'Niet per se slecht'

Bleker vindt de komst van dit soort megastallen nog steeds een "ontwikkeling die we in Nederland niet zouden moeten willen", zei hij in Nieuwsuur. Hij wees erop dat de subsidies zijn toegekend vóór zijn aantreden. Ze zijn bedoeld voor technologische innovatie.

Het is volgens Bleker overigens niet automatisch zo dat megastallen per se slecht zijn. "De technologie die daar wordt ontwikkeld, is meestal én goed voor het dierenwelzijn én goed voor het milieu", zei hij. "Maar mijn lijn is dat we grenzen stellen aan de groei van dit soort veehouderijen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl