NOS NieuwsAangepast

'Bank ziet niets in Blok-hypotheek'

De meeste banken en hypotheekadviseurs willen vooralsnog niet aan de Blok-hypotheek. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. De hypotheek moest het starters mogelijk maken om een huis te kopen en de woningmarkt weer in beweging brengen.

Oorspronkelijk moest iedereen die een nieuwe hypotheek afsluit deze vanaf 1 januari volledig aflossen. Dat zorgt voor hogere maandlasten. In februari kwam minister Blok voor Wonen met een plan voor een nieuwe hypotheekvariant. Door een tweede lening af te sluiten, vielen de maandlasten lager uit.

Nieuwe schuld

Uit de rondgang blijkt dat de twee grootste hypotheekverstrekkers van het land, Rabobank en de ING, geen plannen hebben om een Blok-hypotheek aan te bieden. Ook andere banken, zoals SNS, RBS en Delta Lloyd, zijn dat niet van plan. Alleen ABN Amro zegt op termijn een dergelijke hypotheek aan te willen bieden.

Hypotheekadviseurs noemen de hypotheekvariant te ingewikkeld en te duur. Ze hebben ook geen signalen van de banken gekregen dat die bezig zijn om een Blok-hypotheek te ontwikkelen. Ron Bavelaar van De Hypotheekshop zei in het RTL Nieuws dat je een nieuwe schuld opbouwt die je uiteindelijk ook weer een keer moet betalen. "Dat moet je gewoon niet willen", zei Bavelaar. "Als je de maandlasten van de eerste hypotheek niet kan betalen, begin er dan gewoon niet aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl