NOS VoetbalAangepast

Dopinggebruik bij SV Spakenburg

Twee spelers van amateurclub Spakenburg hebben in NRC Handelsblad verklaard dat bij die club stelselmatig doping is gebruikt in het seizoen 2011/2012. Spakenburg werd dat jaar kampioen in de topklasse. Het ging om het middel methylhexanamine. De Dopingautoriteit heeft de zaak in onderzoek.

Methylhexanamine staat sinds 2004 op de lijst van verboden middelen. De twee spelers verklaarden dat het bestuur van Spakenburg in 2011 het gebruik van het middel verbood, maar dat verbod werd vervolgens genegeerd.

Eigen circuitje

Spakenburg-voorzitter Marc Schoonebeek vertelde in Knevel en Van de Brink dat het bestuur inderdaad op de hoogte was van het verboden middel. "Wij hebben meteen maatregelen genomen en de spelers erop aangesproken. Het staat ook in de contracten dat doping verboden is. Het is vervolgens toch doorgegaan in een eigen circuitje." Schoonebeek vond het niet nodig om de KNVB in te lichten.

Het middel onder de naam CrackV3 werd met water vermengd en aan de spelers aangeboden in bidons. Het kampioenschap werd behaald onder leiding van trainer André Paus. Daarna kwam er een nieuwe trainer, Peter Wesselink, die een einde maakte aan het gebruik van CrackV3.

KNVB: op de hoogte

De KNVB heeft inmiddels al een eerste reactie gegeven op het dopinggebruik bij Spakenburg. "De KNVB is er van op de hoogte dat de Dopingautoriteit onderzoek doet naar het eventuele gebruik van verboden middelen bij SV Spakenburg tijdens seizoen 2011/ 12. Als uit het onderzoek van de Dopingautoriteit blijkt dat de dopingregels overtreden zijn, zal de tuchtcommissie zich over de zaak buigen".

Spelers kunnen voor twee jaar worden geschorst na een dopingovertreding en Spakenburg zou de behaalde titel kwijt kunnen raken. Er zijn regelmatig dopingcontroles in het amateurvoetbal, maar in het seizoen 2011/2012 is er bij Spakenburg geen enkele controle geweest.

Werking

Het verboden middel vermindert de vermoeidheid en de werking lijkt op dat van amfetamine. Metylhexanamine zit ook vaak in partydrugs. Het gebruik van kan hersenbloedingen, leverfalen en acute hartklachten veroorzaken.

In het seizoen dat het spul gebruikt werd door de spelers werd Ricky van den Bergh, spelend voor de 'Blauwen', na een wedstrijd met spoed naar het ziekenhuis gebracht wegens hartklachten. Destijds noemde hij het een paniekaanval, nu erkent hij in de NRC dat hij "een sportdrank" uit een bidon heeft genomen. Van den Bergh: "Ik heb hele slechte herinneringen aan dat spul. Ik heb het daarna nooit meer genomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl